Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2012

Kutatás-fejlesztési együttműködés az SZTE és a GE Healthcare között

Hosszú távú stratégiai szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektora és a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója. A világ több mint 100 országában jelen lévő nemzetközi cég Magyarországon két irodát tart fenn: ezek közül a szegedi az egyetem közelében, az universitassal együttműködve dolgozik és fejlődik.

Orvosi képalkotó szoftverek fejlesztésén és a programok elméleti hátterének a kialakításán dolgoznak a GE Healthcare szakemberei. Az 1892-ben alapított, mára a világ tíz legjelentősebb nemzetközi cége közé tartozó GE 1997 óta működik Magyarországon. Itt 1999 óta klinikai kutatások és fejlesztésekkel is foglalkozik. A GE Healthcare 2007-ben alapította meg szegedi kutatás-fejlesztési részlegét, amely 5 esztendős sikeres működése után idén, egy új, jóval nagyobb és korszerűbb irodába költözött – vázolta a cégtörténetet Fidrich Márta, a GE Healthcare szegedi kutatóközpontjának vezetője. A GE Healthcare szegedi, 430 négyzetméter alapterületű, új K+F irodája átadásakor, 2011. november 23-án az Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor és a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója, Reich Lajos hosszú távú stratégiai szerződést írt alá.

A szegedi universitas és a GE Healthcare közötti szerződés értelmében az egyetemi klinikák szakorvosai tudásukkal támogatják a cég orvosi termékfejlesztéseit. A cég szakemberei vendégoktatóként támogatják az egyetemen folyó képzést. A vállalat ösztöndíjat is biztosít az egyetem mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatóinak és azok témavezetőinek a GE Healthcare által fontosnak tartott ipari kutatási és fejlesztési projektekben való részvételre.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora lézerfizikusként egyik régi együttműködő partnere a GE-nek. Így aztán saját tapasztalatait összegezte, mikor elmondta: a nemzetközi profitorientált cég kitűzi a feladatokat, megfizeti a kutatómunkát és eredményorientáltan eléri célját. Rektorként azt hangsúlyozta, hogy az ilyen jelentős ipari partnerrel, mint a GE a tudományos együttműködés mellett az egyetem szempontjából az is rendkívül fontos, hogy a hallgatók élettapasztalatokat szerezhetnek egy nemzetközi cég működéséről, amire az iskolapadban ülve nem lenne lehetőségük.

Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója kiemelte: céljuk a rák elleni küzdelem. Ez hazánkban a régiónkra jellemző kardiológiai és onkológiai népegészségügyi helyzet miatt különösen fontos. Az egészségügyi szakemberek munkáját olyan fejlett képalkotó szoftverekkel segítik, amelyekkel az orvosok a kóros elváltozásokat korábban és pontosabban diagnosztizálhatják. Így eredményesebb kezelést tudnak biztosítani, amivel egyrészt javítják a betegek életkilátásait, másrészt csökkentik az egészségügy költségeit. Ezek a termékek a világ összes országában a legmagasabb minőséget képviselik.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2991_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.