Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Szemiotikai konferenciát tartottak az SZTE JGYPK-n

„A csoportidentitás szemiotikája” címmel rendeztek interdiszciplináris konferenciát november 15-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon.

A Magyar Szemiotikai Társaság, a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Felnőttképzési Intézetének Identitáskutató műhelye, valamint az Alkalmazott Humántudományi Intézet Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék Új demokráciák és a humán kommunikáció kutatócsoportja konferenciát rendezett november 15-én „A csoportidentitás szemiotikája címmel.” A konferencia témája a különböző társadalmi, kulturális és szubkulturális stb. csoportok identitásformái, illetve a csoport-összetartozást kifejező jelek elemzése volt. A konferenciához kapcsolódóan a különböző identitásjelölő jelvényekről tekinthettek meg kiállítást az érdeklődők.

 

– Az egriek folyamatosan szervezik a Magyar Szemiotikai Társaság tematikus konferenciáit. A témák a legkülönbözőbbek: az utazás szemiotikája, az étkezés, a város szemiotikája. Felmerült bennünk az ötlet, hogy a rendezvénysorozatot mi is folytathatnánk, hiszen a karon két kutatócsoport is foglalkozik a témával. A Felnőttképzési Intézetben az identitással, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéken szemiotikával – tudtuk meg Tóth Szergejtől. Az SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék intézetvezető főiskolai tanára, a konferencia főszervezője elmondta: 2011-ben már rendeztek hasonló konferenciát „Jelet hagyni” szemiotikai konferencia címmel. A két témakört és kutatási területet összekapcsolva született meg a rendezvény, a csoportidentitás szemiotikájáról.

 

Az interdiszciplináris konferencián a legkülönbözőbb területekről érkeztek az előadók: többek között történész, jelvénykutató, társadalomtudós, könyvtáros, pedagógus járta körül előadásában a csoportidentitás szemiotikájának kérdését.

 

A konferencia plenáris előadója volt Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet egyetemi docense. Előadásában kiderült: nem tudunk úgy beszélni, hogy ne jelezzünk egyben valamilyen identitást. A konferencia másik plenáris előadója Voigt Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Folklór Tanszékének professzor emeritusa, a Magyar Szemiotikai Társaság alapító elnöke volt. A résztvevők előadást hallhattak még többek között Hetesi Erzsébettől, az SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete Marketing-Menedzsment Szakcsoport intézetvezető egyetemi docensétől és Prónay Szabolcs tanársegédtől, akik a márkaközösségekről beszéltek. T. Molnár Gizellától, az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet intézetvezetőjétől megtudtuk: az Identitáskutató Műhelyben 2013 májusában a kulturális mediátor mesterszakos hallgatókkal egy olyan vizsgálatot folytattak le, mely többek között azokra a kérdésekre próbált választ adni, hogy a kar hallgatói körében milyen mértékű azonosságtudat tapasztalható. Önkitöltős kérdőíves módszerrel vizsgálták a hallgatók kötődését, annak jeleit az egyetemhez, a karhoz és a választott szakhoz. Az előadás során a vizsgálat eredményét is bemutatta.

 

 SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

optika003_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.