Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Élhető jövőről ötleteltek az egyetemisták

Az SZTE TIK-be látogatott a City 2.0! Október 9-én a városi lét kihívásairól, a megoldásokról, élhető és fenntartható jövőről hallhattak újszerű vagy érdekes megközelítésű gondolatokat a rendezvényen résztvevők.

siemensA Siemes cég szervezésében szeptember 20-án New York adott otthont a TED City 2.0 rendezvénynek, mely a városi lét kihívásairól és a megoldásokról vonultatott fel újszerű vagy érdekes megközelítésű gondolatokat. Világszerte 300 város kapcsolódott az eseményhez, köztük Budapest, illetve Szeged is. A TED City 2.0 projektje keretében „városújítók” osztják meg gondolataikat az élhető jövőről, városi polgárok, egyetemi oktatók és hallgatók, vállalkozók, mérnökök, designerek, társadalomtudósok vázolják fel innovatív elképzeléseiket a fenntartható életről. A szegedi eseményre ellátogatók a Siemens teljes portfóliójával is találkozhattak.

 

– A Szegedi Tudományegyetem az első, amelyik nem műszaki profilú intézményként vesz részt a programban – mondta el a megnyitón Varró András, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, aki az egyetem innovációcentrikusságát hangsúlyozta. Három újító mérföldkövet nevezett meg Szeged tudományos életében: az első Trianon után Klebelsberg Kuno tevékenysége, a második az SZBK idetelepülése a hetvenes években, a harmadik pedig jelenleg is tart: az ELI kutatóközpont kiépítése, mely beláthatatlan tudományos áttörések melegágya lehet a későbbiekben.

 

– A jövőt formálni kell, nem csak várni, hogy megtörténjen – hangsúlyozta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki ezt elsősorban a fiatalok feladatának tekinti, hiszen ők lesznek azok, akik majd megélik a változásokat. Megtudtuk: a mamutcég 192 országban van jelen, 370 ezer munkavállalót foglalkoztat. Budapestre a Siemens hozta 126 évvel ezelőtt az első villamost és a kisföldalatti építése is a cég nevéhez fűződik.

 

Siemens_galeria
Élhető jövőről ötleteltek az egyetemisták - GALÉRIA


Szeged önkormányzatát Nagy Sándor képviselte a rendezvényen. A városüzemeltetési és fejlesztési bizottság alelnöke elmondta: Szegednek szüksége van a megújulásra. Nyitottak az újdonságokra, az innovatív technológiákra, termékekre, gondolatokra, melyek érkezhetnek akár az egyetemistáktól is.

 

A programon bárki előadhatta újító szellemű ötletét. A legjobbakat ajándékokkal jutalmazták.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_3288_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.