Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

A FuturICT.hu projekt kutatásairól nyílik kiállítás

2013. október 19. - november 20. között a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában lesz látható az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt kutatásait összefoglaló különleges tárlat.

A Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projektjének keretében zajló kutatások kiindulópontja, hogy az elmúlt években hihetetlen mennyiségű információ kezdett felhalmozódni például a mobiltelefon-hálózatok, a szociális hálózati alkalmazások, az egyre olcsóbb képrögzítés, a hatalmas tőzsdei pénzügyi informatikai rendszerek és más korszerű technológiák használatával. Ezek az adatok fontos társadalmi folyamatokat reprezentálnak, ám e folyamatok feldolgozása csak részleges, és az adatok sokszor nem is érhetők el a nyilvánosság számára. Az adatok jelentős része elosztottan keletkezik, ami további kihívást jelent az elosztott feldolgozás módszereinek kidolgozása szempontjából. Ugyanakkor egyes tudományterületeken, mint a matematika, statisztikus fizika, számítástudomány igen értékes ismeretek halmozódtak fel, amelyek használhatók a nagy mennyiségű adat feldolgozásánál; és így a társadalmi folyamatoknak az új szempontokból, új algoritmusokkal történő elemzésére adnak lehetőséget, hozzájárulva a társadalmi, gazdasági folyamatok mélyebb megértéséhez, esetenként azok előrejelzéséhez, illetve a velük kapcsolatos döntések előkészítéséhez.

 

A projektgazda a Szegedi Tudományegyetem, a 2012. december 1. és 2014. november 30. között megvalósuló projektben konzorciumi partnerei az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt., illetve a BME VIKING Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A százszázalékos támogatási intenzitású FuturICT.hu projekt teljes költségvetése csaknem 1,6 milliárd forint.

 

Az október 19. és november 20. között a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában megtekinthető kiállítás bemutatja a FuturICT.hu projekt keretében a legkiválóbb hazai szakemberek bevonásával folyó kutatásokat.

 

A tárlatot október 19-én (szombaton) 10 órakor nyitják meg. Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Előadást tart Jelasity Márk, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, a projekt szakmai vezetője, illetve Kertész János professzor (CEU, BME).

 

További információk és a részletes program a csatolt meghívóban!

 

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú projekt keretében kerül sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

SZTEinfo



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.