Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Napkollektort gyártott és gyurmafilmet forgatott az SZTE-s hallgató


Londonban is bemutatta hőlégmotoros napkollektorát a vajdasági származású, SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon. A különleges találmány mellett költséghatékony robottal, gyurmamozival és a nanotechnológiában végzett kutatásokkal is felhívta magára a figyelmet a magát csak megoldóemberként azonosító tehetség.

Kecsenovity_1Rendkívül sokoldalú személyiség volt a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának vendége szerda délután: Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos hallgatója hőlégmotoros hajtású napkollektort készített, ötezer forintos robotot fabrikált össze, nanotechnológiában folytat kísérleteket, és még gyurmaemberek főszereplésével készült filmet is forgatott. Az SZTE Tehetségpont 2013-as Kiválósági listájának bronzfokozatos talentuma a Somogyi-könyvtárban munkásságáról, találmányairól és motivációjáról is mesélt.

 

Legjobb tíz között a nemzetközi megmérettetésen

A vajdasági származású fiatalember Szegedtől alig 20 kilométerre, Horgoson élte le ifjúkorát, majd a zentai középiskolás éveket követően került az SZTE anyagmérnök szakára. Mint mondta a néhány éve indult képzés rendkívül vonzó volt számára, hiszen a kedvenc tantárgyait – a matematikát, fizikát és kémiát – ötvözte. Nem feltalálóként, hanem megoldóemberként tartja magát számon – nagypapája autószerelő volt, aki hasonló szellemiséggel végezte munkáját. “Ha valami problémára akadnak az emberek, sokszor inkább úgy hagyják, másokra bízzák annak megoldását. Én nem ilyen vagyok, szeretnék magam választ keresni az előttem lévő kérdésekre” – mondta Kecsenovity Egon.

Kecsenovity_2Első találmánya nemzetközi porondon is megmérettetett: a villamos áramot teljesen nélkülöző, hőlégmotoros hajtású napkollektorát a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen ismertette 2012 nyarán. Az Angliában zajlott tudományos fórum 46 ország majdnem 350 diákja számára nyújtott lehetőséget találmányaik bemutatására, a hazánkat képviselő SZTE-s hallgató a legjobb tíz közé került a napkollektor forradalmasításával. “A vajdaságban, ahol éltem, sajnos elég gyakori az áramingadozás, ami a napkollektor működését biztosító elektromotort sokszor cserben hagyja. Kutakodni kezdtem, hogy miként lehetne ezt a problémát kiküszöbölni, végül egy 200 éves találmány, a hőlégmotor jelentette a megoldást” – magyarázta a “megoldóember”. A sors különös fintora, hogy éppen a találmánynak nagy népszerűséget hozó londoni fórum jelentette annak legfőbb hátráltatóját is, hiszen a nyilvános bemutatást követően már nem élhetett a szabadalmaztatás lehetőségével. Csak modellként működik találmánya, egy ház méretű rendszer kiépítése költséges, a megvalósításhoz szükséges tőkét pedig sajnos nem sikerült előteremtenie.

 

Kicsi Klájd nagy szökése

AZ SZTE Innovációs Versenyének 2013-as évadán saját készítésű robotjával indult, KITT-E nevű találmánya a második helyezést érte el. Különlegessége, hogy a piacon lévő, 30-40 ezer forintból előállítható “sufnirobotokkal” szemben ez mindössze ötezer forintból készült el. Az egyszerű kis robot önállóan közlekedik, érzékeli, ha akadályhoz ér és kikerüli azt. Emellett továbbfejleszthető, azóta ultrahangos távolságszenzorral és több kiegészítővel is bővült. Elsősorban az oktatásban látja hasznosíthatónak Kecsenovity Egon, a diákoknak interaktív és szórakoztató módon magyarázza el az elektronika alapjait.

Kecsenovity_4Szegeden a szén nanocsövek kutatásával foglalkozó csoport tagjai között is tevékenykedik – a különleges anyag nanoszerkezetének előállításával foglalkozik a hallgató. A sok tudományos munka mellett pedig egy egészen más terület is a nevéhez köthető: animációs játékfilmeket készít szabadidejében. „Mindenkinek kell egy kis kikapcsolódás, nekem ez az egyik. A filmezés számomra még középiskolában kezdődött, ahol indult egy filmműhely. Az újvidéki tévéből néhány szakember megtanítottak minket a kamerázás, vágás alapjaira, valamint arra, hogy a film mögé lássunk. A gyurmaanimációs moziban merültem el, Zsolnai Ákos kollégámmal két rövidfilmet készítettünk egy figuráról, aki megszökök a nagyvilágba” – mondta Kecsenovity Egon. Az alábbi videóban mi is megtekinthetjük Kicsi Klájd szökési kísérletét.

 

Forrás: szegedma.hu

Fotók: Somogyi-könyvtár

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2781_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.