Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

SZTE-s beruházásokkal lett Napkorona Bajnok Szeged

napelem_kiemelt

Az Energiaklub napenergia felhasználását népszerűsítő országos versenyén, a Napkorona Bajnokságon Szeged első helyezést ért el az 50 ezer fő feletti települések kategóriában.

A közüzemi költségek mérséklése érdekében egyre több település, intézmény keres alternatív energiákat, amelyek felhasználásával csökkenthetik kiadásaikat. A legnépszerűbb megújuló energiaforrások a napenergia, illetve a geotermikus energia. Szeged mindkettő felhasználásában élen jár. A tervek szerint jövő ősztől indul el az a geotermikus fűtési rendszer, amellyel a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont egyes épületeit fűtik. A projekthez kapcsolódó két kaszkádrendszert 2014 őszére adhatják át, s összesen 36 közintézmény fűtését oldhatják meg ezekkel. Az érintett egységekben a gázfűtés 80 százalékát váltják ki megújuló energiával, ami nemcsak jelentős költségmegtakarítással jár (új rendszerrel közel 80-100 millió forintot spórolhatnak évente), hanem környezetvédelmi szempontból is előremutató. A szegedi oldalon lassan kész a beruházás, a napokban Újszegeden is elindultak a munkálatok. A beruházás összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot.

 

Ezzel párhuzamosan az önkormányzat is számos olyan beruházást valósított meg, ahol az energetikai korszerűsítések keretében kiváltották a hagyományos energiaforrásokat. Napelemek biztosítják például az energiát az újonnan épült Szent-Györgyi Albert Agórában. Itt ráadásul a látogatók meg is tekinthetik a rendszer működését, és így népszerűsítik az alternatív energiaforrások felhasználását. Emellett számos más intézményben – úgy mint Tisza-parti Általános Iskola, Petőfi sugárúti Bölcsőde, Szegedi Nemzeti Színház stb. – valósult meg olyan beruházás, amely következtében jelentősen csökken az energiafelhasználás.

 

Szegeden számos épületen található már napelem vagy napkollektor. Ezek közül is kiemelkedik az SZTE 24 épületén felállított 2754 darab napelem, melyek összteljesítménye 660 kW (ezek révén évi 28-29 millió forintot takarít meg az universitas), de több önkormányzati épület hő-, illetve villamosenergia-ellátását szintén napenergiával fedezik. Közel 94 kW napelem és 1400 négyzetméter napkollektor üzemel bölcsődék, általános iskolák, egy idősek otthona, a fegyház és a kórház tetején. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően nyerte el idén Szeged a Napkorona Bajnokságon az első helyezést.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.