Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

SZTE Innovációs Klub: A fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban

A nyári szünet után az SZTE Innovációs Klub szeptember 30-án 17.30-kor rendezi meg soron következő klubestjét a JATE Klub nagytermében, a téma a „Fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban”.

Az est meghívott vendégei Tamás Gábor egyetemi tanár (SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), valamint Kónya Zoltán egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék).

 

A korábbi klubestek során többször felmerült kérdésként, hogy milyen rögös a kutatói életpálya, és mennyire nehéz az egyes tudományterületek szakmai elismerését kivívni. Ezen tényezők mind befolyásolják a mai fiatalokat, amikor arról döntenek, hogy esetleg a kutatásnak és a tudománynak szenteljék életüket. A szeptemberi klubesten olyan kutatókat szeretnének kiemelni a szervezők, akik már fiatalon komoly tudományos hírnévre tettek szert.

 

Vendégeik olyan sikeres kutatók, mint Kónya Zoltán, aki 42 évesen szerzett professzori címet az SZTE-n, és Tamás Gábor, akit 44 évesen választották az MTA levelező tagjává. Az est során vendégek megosztják tapasztalataikat a kutatói élet kihívásairól, valamint felfedik, miként lehet sikeresen érvényesülni a tudományos közegben. Mindketten számos díjjal és kutatási támogatás elnyerésével büszkélkedhetnek, amelyek jelzik kutatási tevékenységük elismertségét.

 

Tamas_GaborTamás Gábor a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózat Kutatócsoport vezetője. A 44 éves neurobiológus már PhD-hallgatóként kimagasló eredményeket ért el Somogyi Péter oxfordi intézetében: meghatározta az egyes agykérgi idegsejttípusokat összekötő szinapszisok számát és hatását. Eredményei csúcstechnológiát képviselő élettani, morfológiai, molekuláris módszerek kombinációin alapulnak. Felfedezéseivel alapvetően megváltoztatta a magasabb kognitív funkciók kialakításért felelős agykéreg normális működéséről kialakult elképzeléseket. Megfigyelései lehetővé tették számos neurológiai kórkép (például skizofrénia, autizmus) kialakulásának jobb megértését.

 

Konya_ZoltanKónya Zoltán az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Kutatási tevékenységének egyik fontos területe a nanoméretű egydimenziós és inverz egydimenziós szerkezetek szintézise, jellemzése és lehetséges alkalmazásai. Ezen a területen a legfontosabb eredményeit az egy- és többfalú szén nanocsövek előállításának és módosításának kapcsán érte el. Elsőként tisztázta a titanát nanocsövek és nanoszálak képződési mechanizmusát. Tudományos érdeklődésének másik jelentős területe a környezeti kémia. Aktívan foglalkozik a jelenleg alkalmazott ipari kémiai technológiák megújításával, illetve a szennyező anyagok ártalmatlanításával. Munkatársaival kidolgoztak és szabadalmaztattak egy eljárást a fémmegmunkálásban keletkező környezetszennyező olajos emulziók vizes és olajos fázisokra bontására.

 

Az est házigazdái: Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és
Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezetője.

 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a hely befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kattintson IDE! A klubesten minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

GYTK1_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.