Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Ösztöndíjjal támogatja a magyar kormány a külföldi hallgatókat

A „keleti nyitás” jegyében, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítésének ösztönzésére a külföldről érkező hallgatók számára Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot indított a magyar kormány. A programnak köszönhetően az eddigieknél is több országból is érkezhetnek diákok a Szegedi Tudományegyetemre, hogy tanulmányaikat itt folytassák.

A Stipendium Hungaricum a magyar kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán jelenleg 8 jordán hallgató tanul. Ők 2013 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat. Rajtuk kívül 1 vietnámi hallgató kezdte meg keresztféléven tanulmányait z SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vegyész mesterszakán.

Az ösztöndíj magyar vagy idegen nyelvű magyarországi felsőoktatási tanulmányok folytatására, önköltséges képzési helyre szól, a kétoldalú nemzetközi oktatási megállapodásokban meghatározott igények alapján. Az ösztöndíj egyrészt a képzés önköltségéből, másrészt a hallgatóknak fizetett havi ösztöndíjból áll. Jelentkezni hároméves alapképzésre, négyéves képzésre, ötéves mesterképzésre, valamint doktori iskolai képzésre lehet. A program a Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból, továbbá a Kaukázus vidékéről érkező fiatalok mellett a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából érkező hallgatóknak nyújt támogatást.

A legkiválóbb külföldi hallgatók jelölését a külföldi partner a helyi magyar külképviselet bevonásával végzi. Az érintett felsőoktatási intézménybe, az intézmény által meghatározott felvételi követelmények teljesítését követően nyernek felvételt a kiválasztott hallgatók. A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak kell benyújtani. A MÖB kuratórium által meghatározott szakmai javaslat alapján az Emberi Erőforrások minisztere adományozza az ösztöndíjat.

A 2014/2015-ös tanévre szóló pályázatok beadási határideje: 2014. április 7.


További információ: Stipendium Hungaricum és Balassi Intézet oldalán.


A külföldi fiatalok tájékoztatását szolgálja az SZTE angol nyelvű honlapjáról elérhető hírfolyam.


Az SZTE idegen nyelven elérhető képzési portfolióját is részletezi az egyetem angol nyelvű honlapja.

SZTEInfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.