Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Bibliatörténeti kiállítás nyílt az SZTE TIK-ben

Szeged, a Szegedi Tudományegyetem több épülete ad otthont 2014. augusztus 2–9. között a Studiorum Novi Testamenti Societas konferenciasorozatnak, melynek keretében bibliatörténeti tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Két konferenciára öt kontinensről közel 700 egyetemet képviselve jelentek meg a világ legkiemelkedőbb Újszövetség-kutatói Szegeden. 2014. augusztus 2-án kezdődött a bibliakutatók éves konferenciája, a Studiorum Novi Testamenti Societas / Újszövetség-kutatók Társasága (SNTS). A rangos eseményt Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével rendezik a Tisza-parti városban. A programnak része az SNTS 69. nemzetközi közgyűlése is. Az SNTS tagjai találkoznak a kelet-európai bibliakutatókat tömörítő Eastern European Liaison Committee (EELC) tagjaival is. 2014. augusztus 5-én este az eseménysorozat részeként nyílt nagyszabású bibliatörténeti kiállítás az SZTE TIK-ben. A tárlat számos érdekességet mutat be Szent Gellért korától egészen napjainkig, beleértve a legújabb, Simon László bencés rendi szerzetes által fordított újszövetségi szentírásig.

 

1A Biblia a magyar kultúra elidegeníthetetlen része – jelentette ki az ünnepélyes megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Azt mondta, a Szentírás nélkül nem lehet megérteni a magyar kultúrát, a művészetet, nem beszélve a magyar nyelvről, amelynek számos fordulata a bibliai nyelvből, annak fordításából, elsősorban Károli Gáspártól származik. Úgy folytatta, napjainkban kérdés, mennyire aktuális a Biblia, és milyen segítséget tud nyújtani a keresztény kultúra a jövő Magyarországának építésében. A keresztény kultúráról, a keresztény értékekről a források ismerete nélkül nem lehet beszélni, ezek közül pedig a legfontosabb a Szentírás. Balog Zoltán komoly megtiszteltetésnek nevezte, hogy több száz bibliakutató, elsősorban az Újszövetséggel foglalkozó szakember érkezett Magyarországra, Szegedre. – Amikor a tudósokkal a Szentírással foglalkoznak, nekünk is szolgálatot tesznek. Az, hogy mi az aktuális a Szentírás üzenetéből, hogyan tud a Biblia segíteni a 21. században, nemcsak Magyarország ügye, hanem Európáé is, amely keresztény gyökerekre alapul – fogalmazott a miniszter.

 

Ezt követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Rektori Hivatal épületében köszöntötte a konferencián részt vevő tudósokat. Beszédében kitért arra, hogy a szegedi egyetem egyik fontos küldetésének tartja a tudományok népszerűsítését. Méltatta a város és az egyetem érdemeit, arra buzdította a jelenlévőket, hogy ismerjék meg Szegedet, és ha alkalmuk nyílik rá, máskor is térjenek ide vissza. Az SNTS jelenlegi elnöke, Christopher Tuckett hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy első alkalommal Magyarország, Szeged lehet a konferencia házigazdája. Köszönetet mondott a szervezőknek és a miniszternek. Utalt a kiállításra is: véleménye szerint fontos, hogy a vallási ereklyékhez és iratokhoz mind a kutatók, mind pedig a hallgatók hozzáférjenek, így használni, értelmezni tudják azokat. Beszéde végén utalt a szegedi egyetem jeligéjére: ahol tudás és szándék találkozik. Bízik benne, ez a tudományos tanácskozás is ebbe a szellemiségbe fog illeszkedni.

 

biblia_galeria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


Korábban írtuk:

 

Szegeden tanácskoznak a világ rangos bibliatudósai

 


SZTEinfo


 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2768_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.