Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Nyári egyetem indult a személyre szabott orvoslásról

Harmadik alkalommal rendezi meg a SZTE Általános Orvostudományi Karon a nemzetközi JPEMS programot kísérő nyári iskolát, melynek keretein belül a személyre szabott orvoslásról tudhattak meg többet magyar és külföldi hallgatók.

2014. augusztus 26–29. között, négy napon keresztül tart az immár harmadik alkalommal megrendezett orvosi nyári iskola a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A workshop apropóját az adja, hogy a szegedi orvosi kara részét képezi egy öt ország alkotta európai uniós JPEMS orvosi képzési programnak. – A programban részt vevő hét orvosi kar arra törekszik, hogy a képzésük preklinikai félévében egy olyan harmonizált tanrendet hozzon létre, amely illeszkedik kurrikulumába – mondta az esemény főszervezője, Széll Márta, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese és az Orvosi Genetikai Intézet tanszékvezetője. – Hasonló kurzusok immár negyedik alkalommal fognak elindulni a Franciaországi Nantes-ben, melyhez ez a nyári iskola nyújt segítségét, lévén lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók megismerjék egymást – folytatta, hozzátéve: a programot természetesen szakmai tartalommal is feltöltötték.

Idén a nyári iskola témája a manapság nagy figyelemmel kísért személyre szabott orvoslás, amelyről nemcsak az egyetem kutatói tartanak előadásokat, de Vincent Procaccio, a francia Angens-i Egyetem professzora is, aki a kezdetektől fogva jelen volt az ÁOK nyári iskoláin, és olyannyira megkedvelte a várost, hogy Széll Márta viccesen úgy mutatta be a diákoknak mint „szegedi polgárt”. A román, magyar és francia hallgatókból álló 2014-es workshop megnyitóján Széll Márta köszöntötte a kar kis oktatási épületében összegyűlt közel 27 tanulót. Beszédében röviden bemutatta a várost és az egyetemet a külföldi fiataloknak, majd pedig átadta a szót a kar dékánjának, Bari Ferencnek, aki a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett abban, hogy a nemzetközi JPEMS program hagyománnyá váljon. Bari Ferenc röviden felidézte, miként is született meg az ötlet arra, hogy felgyorsítsák a különböző orvosi karok közt az együttműködést, majd pedig rátért a jelenre – Igyekeztünk érdekes témákat választani a tanulók számára, amely megragadja a figyelmüket. Tavaly a telemedicinia témaköréből válogattunk előadásokat, idén pedig a személyre szabott orvoslásra került sor – mondta, kiegészítve annyival, hogy ezek a tudományterületek rengeteg kihívást rejtenek, melyeket megoldva közelebb lehet kerülni a betegségek gyökerének megértéséhez. A workshop alatt előadások hangzanak majd el többek között a mitochondriális betegségekről, a célzott terápiákról és a preimplantációk trendjeiről is. A köszöntőket követően rövid diavetítés formájában bemutatták a hallgatóknak a négy nap előadóit és a programokat, majd pedig pár percben bemutatkoztak egymásnak a fiatalok.

A „Személyre szabott orvoslás” nyári iskola a TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt segítségével valósult meg.

 

Őszi Tamás

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x172.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.