Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Határon átnyúló környezetvédelmi workshopot tartottak az SZTE-n

„Környezetvédelem a határon átnyúló területen (PROTECT – HUSRB/1203/122/257)” címmel közös szakmai projektet valósít meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve a Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Novi Sad intézettel mint vezető partnerrel a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 197 711 euró támogatással. A projekt eredményeiről 2014. február 25-én számoltak be a TIK-ben.

A projekt célja az volt, hogy vizsgálatokkal bizonyítsák: a kőolaj-feldolgozó üzem nem jelent kockázatot a környezetében élők számára. A vizsgálat során két alkalommal vettek a kijelölt mintavételi területeken élőktől vizeletet, valamint levegő-, talaj- és vízmintákat is elemeztek.

 

A kutatásra Algyőt választották a Mol Zrt. kőolaj-feldolgozó üzemének közelsége miatt, a lakosság körében két alkalommal végeztek vizeletvizsgálatot. A kétnyelvű workshopon Bakó Ildikó algyői háziorvos, belgyógyász szakorvos elmondta: a 100 algyői résztvevő kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy 10 éven felüli legyen, legalább 3 éve tartósan algyői lakos, illetve hogy a munkahelyén nem érintkezhet szerves oldószerrel. Az első lakossági szűrést 2013 májusában, a másodikat decemberben végezték. A vizsgálati eredményeket tekintve az eredmények küszöbérték alatt voltak.

 

A magyar partner második vizsgálati periódusát Fónagy Mária és Molnár Mária értékelte, mindketten a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai. Bemutatták a vizsgálat hátterét, és összehasonlították az általuk végzett talaj-, víz- és levegővizsgálat eredményeit a két időszakot tekintve. Ez esetben is elhangzott, hogy az értékek jók, határérték alatt maradtak, a környezeti mintavételt tekintve egyedül az UV-olaj értékek lépték át kissé a megengedett mennyiséget.

 

A workshop második felében a szerb fél képviseletében Újvidékről Sanja Dojčinović-Vujašković és Szügyi János foglalták össze az általuk végzett vizsgálatok eredményeit, majd összevetették a két mintavételi terület – Algyő és az Újvidékhez tartozó Šangaj – eredményeit.

 

A projekt megvalósítása során elvégzett tevékenységek célja, hogy a mintavételek és vizsgálatok eredményeit összehasonlítsák, és megvizsgálják a környezetileg káros összetevőket a vízben, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben, illetve ajánlásokat fogalmazzanak meg az egészséges környezet kialakítására.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

IMG_0087_DxO_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.