Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt keretein belül a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A körülbelül a futamidő felénél járó (2012. február 1. és 2015. április 30. között megvalósuló) projekt keretében 2014. február 25-én szakmai napot szerveztek, hogy ismertessék az eddigi eredményeket, illetve a jelenleg is zajló kutatásokat.

A Rektori Hivatal dísztermében összegyűlteknek Gyimóthy Tibor professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a telemedicina témája igen összetett. A pályázat nemcsak sok alprojektből áll, de rengeteg tudományos eredményen és alkalmazáson is dolgoznak a részt vevő kutatók. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, hogy ez alkalommal inkább az utóbbiakról lesz szó. Emellett fontos célkitűzése volt a szakmai napnak – az eredmények áttekintésén túl –, hogy felkészüljenek a szakmai-ipari partnerek számára tartandó március-áprilisi bemutatóra is.

Ezt követően Vilmányi Rita projektmenedzser röviden ismertette a projekt életútját. A pályázatban két egyetem (a konzorciumvezető Szegedi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem), valamint egy kutatóintézet (MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet) működik közre. Összesen 24 miniprojektet tartanak számon, bár ez a szám az elképzelések szerint változni fog a tényleges termékfejlesztés irányába való elmozdulással. A bemutató után az öt alprojekt vezetője vette át a szót, röviden kitérve a saját területének jelenlegi helyzetére és sikereire. A felmutatható publikációk számának növekedésén túl szó esett a különböző mérési folyamatok fejlesztéséről, a matematikai vizsgálatok területén történt előrelépésekről, a gyorsabb szoftverfejlesztés eléréséről, valamint a személyre szabható, adaptív cukorbetegségszint-mutató modell állapotáról.

A jelenlévők a nap során betekintést nyerhettek a különféle miniprojektekbe, melyeket negyedórás előadásokban prezentáltak. Délután kettőtől pedig kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, melyet Gyimóthy Tibor vezetett. A kötetlen megbeszélés fő témája természetesen a nap során hallottak kivesézése, valamint az ipari termelés szempontjából legjövedelmezőbbek kiválasztása volt.

Míg a díszteremben folyt a tanácskozás, a Rektori Hivatal aulájában a telemedicinához köthető demókat tekintettek meg az érdeklődők. A szervezők célja a középiskolások bevonása volt, hogy velük ismertessék meg a készülő alkalmazásokat.

 

SZTEinfo

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2674_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.