Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Lézerek a gyógyászatban: nemzetközi nyári iskola az SZTE-n

„Lasers in Medicine and Life Sciences 2014” címmel kezdetét vette 2014. július 14-én az orvoslás és lézerek viszonyát taglaló nyári iskola. A magas színvonalú programsorozatot Szabó Gábor akadémikus fizikus, az SZTE rektorának előadása nyitotta meg.

A Szegedi Tudományegyetem 2014. július 14-25. között kéthetes programsorozatot szervez: a „LAMELIS 2014 Lasers in Medicine and Life Sciences” című nyári iskolát az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” (TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű) projekt finanszírozza, valamint az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Biofizikai Társaság is támogatja. A nyári iskola célja, hogy jeles külföldi és hazai előadók bevonásával megismertesse a fizika szakos, az orvostanhallgatókat és doktoranduszokat a lézerek felhasználási lehetőségeivel az orvos- és élettudományi területeken.


A programsorozat megnyitóját 2014. július14-én tartották. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja és Kovács Attila, a projekt szakmai vezető helyettese beszélt a nyári iskola részleteiről.


LAMELIS_2014_Lasers_in_Medicine_and_Life_Sciences_nyari_iskola_sajtotajekoztato
LAMELIS sajtótájékoztató - GALÉRIA


Szabó Gábor akadémikus fizikusként tartja jelentősnek, hogy a Szegeden épülő ELI lehetséges hasznosítási módjaira, a lézer sokoldalúságára nyári egyetemi előadásokkal is felhívják a fiatalok figyelmét.


A lézerek használata az orvostudományban egyszerre újszerű és időszerű – jelentette ki Bari Ferenc, az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet vezetője. A professzor utalt arra, hogy az orvoslás területén ma már igen elterjedt a különböző lézerek használata, ám a lehetőségek még mindig feltérképezetlenek. Hozzátette, a szervezők nem titkolt célja, hogy a fizikus- és orvostanhallgatók kapcsolatokat építsenek ki egymással. Hasonló véleményét fejezte ki az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék oktatójaként is Kovács Attila, aki szerint a lézeres ágazat nem csak a fizikusok számára releváns. – A nyári iskolába neves külföldi előadókat hívtunk meg, reményeink szerint ezzel is erősítve a regionális és határon túli kapcsolatokat – mondta.


A sajtótájékoztatót követően tartotta meg a programsorozat nyitó előadását Szabó Gábor fizikus, az egyetem rektora. Témájául a lézerek és az SZTE kapcsolatának történeti áttekintését választotta, lévén kutatóként ő maga is részese a lézerfizika fejlődésének. Beszédéből a jelenlévők megtudhatták, hogy a lézert 1960-ban Theodore Harold Maiman dokumentálta először, ám három hónap leforgása alatt a világ három másik pontján is hasonló felfedezésre jutottak tudósok. – Ez is azt mutatja, hogy a lézert fel kellett fedezni – mondta Szabó Gábor. Ezt követően képeket mutatott a szegedi lézerkutatás kezdeteiről, valamint beszélt a témához kötődő különböző tudományos eredményekről, melyekből kutatóként maga is kivette a részét.


A hallgatóság képet kaphatott a lézerek fejlődésének különböző állomásairól, a nitrogén-, festék- és excimer lézerekről, de az elmúlt években született tudományos áttöréseket és a jelen kor kihívásait is számba vette Szabó Gábor. – Ha az ember kellően elhivatott, nyitott és készen áll a problémák megoldására, akkor a nehéz körülmények sem gátolhatják az előrelépést – zárta a gondolatait, majd pedig válaszolt a közönség kérdéseire, melyek az ELI Szegedre telepítéséhez kötődtek.


LAMELIS_Szabo_Gabor_eloadasa_galeria
LAMELIS - Szabó Gábor rektor előadása - GALÉRIA


Az SZTE nyári iskolájában közel 25 hallgató kap új ismereteket a lézer gyógyászati alkalmazási lehetőségeiről. A magyarországi diákok mellett – többek között – Romániából, Hollandiából, Franciaországból, Törökországból és Indiából érkeztek fiatalok. A jelen lévő külföldi hallgatók többsége már dolgozott laborban, és elmondásuk szerint nagyon érdekes programkínálatnak néznek elébe. Kérdésünkre válaszolva a Temesvárról érkezett Adrian Vaduva külön kiemelte a nyári iskola kapcsán, hogy alkalma nyílik más országok fiatal tehetségeivel megismerkedni.


A kéthetes nyári iskolában számos nemzetközi szaktekintély tart előadást. Például Ormos Pál akadémikussal, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatójával is találkozhatnak a fiatalok. Martin Leahy a lézerek keringésre gyakorolt hatásáról fog beszélni, az Egyiptomból érkezett Ashraf Badawi pedig a bőrgyógyászatban alkalmazható lézeres kezelések elismert szakértője. A szegedi nyári egyetem hallgatói laborgyakorlatokon is részt vesznek.

 

Korábban írtuk:

Lézerek a gyógyászatban - kéthetes nyári iskola

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

Fotók: Herner Donát

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P12501191_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.