Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Karaim konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

Hazánkban első alkalommal rendeznek nemzetközi karaim konferenciát, melynek a Szegedi Tudományegyetem ad otthont. Az MTA-SZTE Turkológiai Kutatócsoport szervezésében, a Szegedi Tudományegyetem és az Uppsalai Egyetem (Svédország) támogatásával az eltűnőben lévő török nyelvről, értékeinek megőrzéséről magyar és külföldi kutatók tartanak előadást.

Első alkalommal a Szegedi Tudományegyetem ad helyet nemzetközi karaim konferenciának, amelyet 2014. június 13-án rendeznek meg az SZTE BTK Kari Konferenciatermében (Szeged, Egyetem u. 2). A konferenciát az MTA-SZTE Turkológiai Kutatócsoport, a Szegedi Tudományegyetem és az Uppsalai Egyetem (Svédország) támogatásával bonyolítják le.


A Kelet-Európában, elsősorban Lengyelországban, Litvániában, Ukrajnában és Oroszországban élő karaimok a török nyelvek kipcsak ágába sorolható nyelvet beszélik, illetve beszélték. Három fő nyelvjárásuk ismert: troki karaim (Litvánia), halicsi karaim (Ukrajna) és krími karaim (Krím félsziget). Ezek közül kettő immár kihaltnak tekinthető, csak a troki karaim nyelvjárásnak vannak még beszélői (kb. 50 fő). Habár az utóbbi évtizedben történtek törekvések a troki nyelvjárás revitalizálására, a nyelv maga veszélyeztetett nyelvnek tekinthető.


Vallásukat tekintve a karaimok, eltérően a török nyelvű népek nagy többségétől, nem a muszlim hit, hanem a karaita judaizmus követői. Ezáltal a huszadik század elejéig elsősorban héber ábécét használtak még saját nyelvük lejegyzésére is. Magas szintű hébernyelv-ismerettel bírtak, melyet szent nyelvként tiszteltek. A huszadik század történelmi eseményeinek hatására ma már sem a héber ábécét, sem a héber nyelvet nem ismerik. Így régi irataikat, könyveiket sem tudják elolvasni.


A gazdag karaim forrásanyag (mely alatt mind héber, mind pedig karaim nyelvű emlékeket értünk) feldolgozása és publikálása a tizenkilencedik század végén, a huszadik század elején megkezdődött, ám még mindig rengeteg teendő vár a turkológusokra és a hebraistákra. A workshopon a turkológia jeles képviselői mellett hebraista kollégák, illetve három előadóval a karaim közösségek is képviseltetik magukat.


A konferencián előad az SZTE altajisztika szakán diplomát szerzett Olach Zsuzsanna, akit az Uppsalai Királyi Humán Tudományok Társasága Westin-díjjal tüntetett ki idén februárban.

 

A konferencia nyelve az angol, előadói:

Abkowicz Mariola (Adam Mickiewicz University, Poznań, Poland)

Csató Éva Á. (Uppsala University, Uppsala, Sweden)

Firkavičiūtè Karina (Karaim Cultural Society, Vilnius, Lithuania)

Harviainen Tapani (Helsinki University, Helsinki, Finnland)

Ivanics Mária (Szegedi Tudományegyetem)

Jankowski Henryk (Adam Mickiewicz University, Poznań, Poland)

Johanson Lars (Johannes Gutenberg Universtiy of Mainz, Mainz, Germany)

Károly László (Johannes Gutenberg Universtiy of Mainz, Mainz, Germany)

Németh Michał (Jagiellonian Universtiy, Kraków, Poland)

Olach Zsuzsanna (MTA-SZTE Turkológiai Kutatócsoport)

Róna-Tas András (Szegedi Tudományegyetem)

Sulimowicz, Anna (University of Warsaw, Warsaw, Poland)

Tuori, Riikka (Goethe Universtiy, Frankfurt am Main, Germany)

 

A konferencia programja itt tekinthető meg.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_3290_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.