Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Levendula Napok az SZTE Füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája első alkalommal szervez 2014. június 28-29-én Levendula Napokat, melynek az újszegedi SZTE Füvészkert ad otthont.

A rendezvényen minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és vásárral, kézművestermékekkel, gasztronómiai ínyencségekkel várják a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket.

 

Program:

 

2014. június 28., szombat:

 

10.00 Nyitni-kék! Mazila kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja: Vízhúzó Zílió műpártoló, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 2. b osztályos tanulója. Mazila Szegeden él, főként olajfestékkel dolgozik és hangulatos, félig-meddig elvonatkoztatott tájképeket, valamint non-figuratív alkotásokat fest. A füvészkertben most látható tárlata a 12. önálló kiállítása. Az alkalomhoz illően ezúttal a virágok, tájak és levendulák ihlette munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás (a füvészkert nyitva tartási idejében) július 20-ig látogatható.

 

10.30 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” I. rész

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés, verses játéka az akrosztichon pályázatra érkezett pályaművekből. Szereplők: Spitzer Jenő, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Lipták László, Jeney Luca, Bartók Gary, rendezőasszisztens: Kondor Alexandra, rendezte Varga Norbert.

 

11.30 A Vetegető együttes koncertje

A Vetegető együttes 2013-ban alakult, és egyből III. helyezést ért el az Egyetemi Zenei Versenyen népzene kategóriában. Elsősorban magyar népzenét játszanak. Fontos az együttes számára, hogy „csak tiszta forrásból” táplálkozzanak, valamint, hogy archív felvételeken tárolt dalokat is megelevenítsenek előadásaik során. Élve az alkotói szabadsággal, a népdalokat és a népzenét olykor saját hangszerelésben, feldolgozásban adják elő. A zenekar tagjai: Barta Csilla Zsuzsanna (gardon), Fábián Móni (ének), Haskó János (ének, koboz, furulya).

 

14.00 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” II. rész

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés, verses játéka az akrosztichon pályázatra érkezett pályaművekből. Szereplők: Spitzer Jenő, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Lipták László, Jeney Luca, Bartók Gary, rendezőasszisztens: Kondor Alexandra, rendezte Varga Norbert.

 

15.00 „Levendula száll az éjen át…”

A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora. Közreműködnek: Vajda Júlia, Csorba Kata, Andrejcsik István, Pataki Ferenc, zongorán kísér: Pál Tamás.

Levendula száll az éjen át… hangzik majd fel Ábrahám Pál gyönyörű melódiája. Sanzon, kuplé, dalocska, ki ne ismerne legalább egy tucatnyit, de kezdjük a legelején. Czeglédy Gyula, Ságody Otmár, Pártos Jenő, Reményi Ede száz évvel ezelőtti kupléiból válogatnak, majd Márkus Alfréd, Hegedűs Tamás, Dékán Frigyes, Seress Rezső, Walter László, Buday Dénes dalait hallhatják. Kihagyhatatlan a Szegeden született Zerkovitz Béla, hiszen ő volt a magyar kuplé megteremtője. Erdélyi Mihály dalokat is énekelnek, és természetesen elhangzik néhány dal a nagy operettszerzőktől is: Szirmai, Huszka, Kálmán, Fényes és a címadó dal Ábrahám tollából.

 

2014. július 29., vasárnap:

 

11.00 Puff Ancsi kalandjai

Gubás Gabi és Pálfy Zsolt Biomese-koncertje kicsiknek és nagyoknak. Szereplők: Gubás Gabi (ének), Pálfy Zsolt (ének, gitár), Bata István (ének, basszusgitár), Ölvedi Gábor (ütőhangszerek). Puff Ancsi egy reggel arra ébred az ágyacskájában, hogy neki születésnapja van. Pontosan hét és fél éves! Ho-Ho-Ho-Ho!!! Ezt bizony meg kell ünnepelnie! Rohan is kedves virágjához, a levendulához, hogy mondjon neki egy szülinapi mesét. Azután legjobb barátjához, Kuka Apóhoz siet, hogy segítsen neki elkészíteni a legfinomabb falatokat. A mese-koncert során végigkísérhetik a nézők Ancsit, hogyan sürög-forog egész nap… Története által egy olyan zenés csodavilágba csöppenhetünk bele, ahol zöldségek és gyümölcsök elevenednek meg. Gubás Gabi és zenésztársai célja a gyerekeket egészséges táplálkozásra, életmódra nevelni a mese, a dal, a zene segítségével.

 

14.00-17.00 „Népzenei Mini Fesztivál”

14.00 A Darida koncertje

A Darida énekduó 2012-ben alakult, a szegedi Piarista Mester Tanoda növendékeiből. Névválasztásuk is tükrözi repertoárjukat. Főleg a Balkán zenéivel foglalkoznak, emellett természetesen híven ápolják hazájuk és a Kárpát-medence kisebbségeinek zenéjét is. Számos versenyen vettek részt sikerrel, többek között az Új Élő Népzene 19. lemezfelvételére nyertek lehetőséget. 2012-ben és 2013-ban is megnyerték az Egyetemi Zenei Versenyt, népzene kategóriában. A duó tagjai: Kopasz Zsófia (ének, dob, csörgők), Jankov Gyöngyvér (ének, koboz, tambura, saz).

 

14.45 Garamvölgyi Anett és Lengyel Zsolt koncertje

Garamvölgyi Anett és Lengyel Zsolt életében a népzene már egészen kiskoruktól fogva meghatározó szerepet játszik. Habár egymástól távolról indultak el, s a legkülönfélébb utakat járták be, a zene ereje mégis összehozta őket. Különbözőségüknek hála a muzsikálásban és az életben egyaránt kiegészítik egymást. Többféle hangszeres felállással, más és más népzenei dialektusterületek kincseiből készítenek összeállításokat. Hangszereik (citera, tambura, hegedű, koboz, kaval, doromb és persze az elmaradhatatlan énekhang) elkalauzolnak bennünket a Dunántúlon, az Alföldön és Erdélyen át egészen Moldváig.

 

15.30 Tari Dorottya és Szűcs Bálint koncertje

Tari Dorottya a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója népi ének szakos, Szűcs Bálint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar harmadéves jogász és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, emellett elhivatott népzenész. Az előadók a magyar népzene hagyományhű megszólaltatását tartják fontosnak, melyet fiatalos lendülettel tesznek a mai kor hallgatósága számára is élvezetessé. Műsorukban a magyar népzene több tájegységének a bemutatására is törekednek, olyan hangszereket szólaltatnak meg az ének kíséreteként, mint a koboz, a gardon vagy a tambura.

 

16.15 A Zűrös banda koncertje

A Zűrös Banda 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy a modern balkáni zenét népszerűsítse a magyar és a nemzetközi színpadokon. A zenekar tagjait az ország elismert balkáni, folk és jazz zenészei alkotják, akik számos hazai zenekarban szerepelnek. A Zűrös Banda megalakulásában nagy szerepet játszott a közös rajongás a modern balkáni zenéért. Ez az egység jellemző a zenéjük hangzásvilágára is, amelyben tradicionális balkáni dallamok szövődnek egybe a saját szerzeményekkel. Ez a zene nem ismer határokat, teljesen átszövi a Balkánra jellemző energikus életerő, amely átszárnyal a földrajzi határokon. Így jelennek meg magyar népzenei dallamok is a zenekar műsorában, ötvözve a balkáni hangzásvilággal. A zenekar célja a balkán zene hiteles és egyben sajátos tolmácsolása. A zenekar tagjai: Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob), Varga Kornél (gitár).


SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2768_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.