Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát

magkorhaz_atado_kiemelt

A 410 ágyas klinikán alakult meg az új, helikopter-leszállót is magában foglaló sürgősségi betegellátó osztály. Uniós projekt keretében több mint 676 millió forintból valósult meg a beruházás.

2014. május 23-án ünnepélyes keretek között adták át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új sürgősségi betegellátó osztályát (SBO). A nemzeti színű szalagot Horváth Imre Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora vágta át. A TIOP-2-2-2-08/2-2009-0008 „Sürgősségi ellátás fejlesztése az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című, 2010. március 1-jén indult projekt keretében 676 millió 398 962 forintból valósult meg a beruházás, melynek kivitelezője a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MML konzorciuma volt. A legmagasabb, III. progresszivitási szintű sürgősségi osztályt alakítottak ki a Semmelweis utcai 410 ágyas klinika földszintjén, moden orvostechnológiai eszközöket (diagnosztikai, monitorizáló gépeket, pumpákat, kiegészítő eszközöket, ápolási eszközöket, statívokat, lámpákat, vérgázgépet) szereztek be, illetve korszerű informatikai rendszert hoztak létre (betegirányítási rendszer, szoftverek és hardverek beszerzésével). Az egységesítést megelőzően a klinikai központ több helyszínen fogadta a sürgős ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegeket évi 122 ezres esetszámmal.


Magkorhaz_atado_galeria
Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát - GALÉRIA

 

Tovább erősödhet az SZTE klinikai központ vezető szerepe

 

Horváth Attila Imre államtitkár az ünnepségen kijelentette, Szeged az Európai Unió és a kormányzat támogatásával több olyan fejlesztésbe kezdett, melyek híre országosan, sőt, kontinensszerte elterjedt. Ezek között említette a felbecsülhetetlen tudományos jelentőséggel bíró ELI lézerközpont építését, a geotermikus kaszkádrendszer kialakítását, illetve az új klinikai központ és a sürgősségi betegellátó osztály beruházását. Mint mondta, a sürgősségi betegellátó osztály a legkorszerűbb megoldások alkalmazásával a régió és Szeged lakosságának érdekeit fogja szolgálni, és tovább erősíti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi sürgősségi betegellátásban eddig is betöltött vezető szerepét. Indokolt volt az önálló osztály létrehozása – magyarázta. Több okot is felsorolt: egyrészt a sérültek, betegek szempontjából kiemelten fontos a gyors és pontos diagnózis és beavatkozás, és mivel az új osztályon a szakemberek a legmodernebb eszközöket használhatják, várható, hogy csökken a korai halálozások és a maradandó egészségügyi károsodások száma. Korszerű körülmények között, mindent igényt kielégítő műszerekkel dolgozhatnak majd az orvosok és a nővérek, mindemellett az sem utolsó, hogy kormányzati részről is költséghatékonyabb, optimálisabb az egységes osztály működtetése, mely tehermentesíti a belgyógyászati, sebészeti, neurológiai, traumatológiai klinikákat.

 


Hatékonyabb ellátás az önálló SBO-n

 

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, számára tősgyökeres budapestiként Szeged a fiatalság, a fiatalos hangulat és lendület jelképe. Emlékeztetett, a város az 1879-es nagy árvíz óta bizonyítja, képes építkezni, szépíteni, fejleszteni. E folyamat részeként mutatta be az önálló sürgősségi betegellátó osztályt is, mely a hét minden napján 24 órában áll majd a betegek rendelkezésére, és a különböző szakterületek ingetrációjával hatékonyabbá teszi az ellátást.

 


Együtt fejleszt a város és az egyetem

 

Botka László, Szeged polgármestere 2014-et a korszakváltás évének nevezte a helyi egészségügyi intézményrendszer történetében. Úgy fogalmazott, hosszú évek jól végiggondolt, összefogásra épülő stratégiájának eredménye az önálló sürgősségi betegellátó osztály átadása, amit hamarosan a 265 ágyas új klinikai tömb felavatása követ. A fejlesztések előzménye a 2007-es egészségügyi integráció volt, az országban az első ilyen jellegű kezdeményezésként. Sikerült megvalósítani a kitűzött a célokat, az új beruházásokkal növekszik a betegellátás hatékonysága, a szakmai színvonal, 21. századi infrastruktúra fogadja az orvosokat és a betegeket. Hangsúlyozta még, hogy az önkormányzat és az egyetem a közös érdekek és értékek mentén valósította meg beruházásait az utóbbi időszakban, és így lesz ez a 2014-2020 közötti uniós finanszozási ciklusban is.

 


A 410 ágyas klinika felújítása teheti teljessé a központot

 

átadják a sürgősségi betegellátót– Fejlesztéseink végeredménye valóban modern, 21. századi egészségügyi ellátórendszer lesz. Ehhez azonban fontos, hogy a beruházássorozatunk valóban nagyprojektté váljon, és a 410 ágyas klinikát is sikerüljön felújítani. A heliporttal is rendelkező önálló sürgősségi betegellátó központ, illetve maga a magkórház a szűkebb környéken 300 ezer, tágabb értelemben, bizonyos ellátási formák tekintetében 2 millió embert lát majd el. Világszínvonalú gyógyító munkát végezhetnek kollégáink a modern központban. Az SZTE határozott célja az is, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, ehhez elengedhetetlen, hogy a legkiválóbb színvonalon oktassuk a hallgatóknak az orvostudományi szakmát. Jómagam is fontosnak tartom a várossal való szoros együttműködést, legfeljebb abban nem értünk egyet polgármester úrral, hogy szerinte a városnak van egyeteme, szerintem pedig az egyetemnek városa. Egymásra utaltságunk ugyanakkor nyilvánvaló, csak együtt lehetünk sikeresek – mondta Szabó Gábor rektor, aki hozzáfűzte, bár az új osztály a legkorszerűbb ellátást nyújtja, mindenkinek azt kívánja, hogy csak kívülről csodálja meg szépségét.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki megbízottja, Pávics László professzor arról beszélt, hogy a szegedi egészségügyben jelenleg zajló változások nem fájdalommentesek, ám igyekeznek minél rugalmasabban igazodni a magkórház struktúrarendszeréhez. Arról is tájékoztatott, hogy az új osztály vezetését Pető Zoltánra bízták. Pető Zoltán mindenkinek köszönetet mondott a projektben való részvételért, munkáért, különös tekintettel Szabó Gábor rektorra, Majó Zoltánra, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgagatójára, valamint Pál Attila professzorra, a klinikai központ elnökére.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

IMG_0087_DxO_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.