Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Európai támogatást kapott az ELI-projekt, már zajlik az építkezés

eli_sajtotajekoztato_kiemelt

A szegedi lézerközpont beruházásának aktualitásairól tartottak sajtótájékoztatót 2014. május 12-án az SZTE Rektori Hivatal épületében.

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt I. fázisának GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 azonosítószámú projektjéről volt szó az ELI-HU Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen.


 

Brüsszeli jóváhagyást kapott a nagyberuházás

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára úgy kezdte, az Európai Bizottság múlt héten döntött arról, hogy 111 millió euróval támogatja a projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezzel a 2015 végéig tartó első fázis pénzügyi finanszírozása teljes mértékben biztosítottá vált. Emlékeztetett, az ELI lézeres kutatóközpont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásának megvalósítása két ütemben történik: a 2007-2013-as programozási időszak, valamint a 2014-2020-as uniós költsévetési időszak gazdaságfejlesztésére szánt kereteiből.

 

Egyúttal bejelentette: míg 2007 és 2013 között Magyarország 200 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztés-innovációra, addig 2014 és 2020 között 700 milliárdot szánnak ezekre a célokra, aminek révén az ágazat felzárkózhat a nyugat-európai szinthez. Hazánk jelenleg a GDP 1,2 százalékát szánja K+F+I-re, vállalásunk szerint ez 2020-ra 1,8 százalékra növekszik majd. A K+F+I forrásokat – boncolgatta – jelentős részben kis- és középvállalkozások ilyen jellegű tevékenységének ösztönzésére szánja a kormányzat, de ugyanígy részesülnek majd belőle nagyvállalatok, illetve felsőoktatási intézményekhez kötődő, azok keretében működő kutatóintézetek is. – Ilyen értelemben az ELI is akkor válik igazából Szeged, a régió, Magyarország sikerévé, ha az ott születő tudományos eredmények mihamarabb a gyakorlatban is hasznosulnak, technológiai fejlesztésekké válnak – húzta alá a helyettes államtitkár.


ELI_sajtotajekoztato_galeria
ELI sajtótájékoztató - GALÉRIA

 


Megkezdődött a mélyépítés

 

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy Szeged-Öthalomban már folynak a mélyépítési munkálatok, a beruházás tehát a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. Mint elárulta, hosszas jogi procedúrát követően április elején írták alá a kivitelezési szerződést a nyertes konzorciummal, majd megkezdődött az A lézeres épület résfalazása, mely 2014. május 23-ig tart. Hamarosan indul az alapozás is, melynek során több mint 820 cölöpöt vernek le 20-40 méter mélyre. 2015 végére az A, B és a D jelű épület készül el, így a komplexum készen áll majd a lézertechnika és a berendezések befogadására. 2016-tól a külső területeket, a parkolót stb. fejezik be. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezése során a legszigorúbb rezgésvédelmi, termikus stabilitási, relatív páratartalmi, sugárvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük, többek között biztosítaniuk kell a 6000 négyzetméter alapterületű kutatási laboratórium ideális, zavartalan működését, mechanikai stabilitását. Vakpince épül, több ezer négyzetméteren helyeznek el parafa alapozást, illetve acél rugóegységek kerülnek a beton alá a megfelelő rugalmasság és rezgésvédelem érdekében. Már zajlik az ELI-ALPS négy nagy lézerberendezésének közbeszerzési eljárása is, ezek 2015-re, 2016 elejére állhatnak a kutatás-fejlesztési, tudományos célok szolgálatába Öthalomban.

 


Toborozzák a személyzetet

 

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató úgy fogalmazott: az Európai Bizottság pozitív döntése az Európai Unió társfinanszrozásáról (mely a 36,9 milliárd forintos első fázis 85 százalékát fedezi) újabb mérföldkő az ELI projekt történetében. A páneurópai beruházás Brüsszel szerint is nagyban növeli majd hazánk gazdasági versenyképességét, ráadásul számos kutatási és üzleti beruházást vonz majd Szeged térségébe – emelte ki, hozzátéve, a teljes tervezett kutatási kapacitás 2018-ra épül ki. Arról is tájékoztatott, hogy az igazgatók, osztályvezetők kiválasztását követően folyamatosan zajlik a kutatói személyzet, a műszaki, jogi, pénzügyi, HR-stáb és a projektmenedzsment toborzása. A jól képzett munkaerő biztosítása érdekében az ELI-HU Nonprofit Kft. csereprogramokat hozott létre, illetve együttműködési megállapodásokat kötött hazai és külföldi egyetemekkel, kutatóintézetekkel. A központban folyó kutatásokhoz kötődő oktatásra kiemelt figyelmet fordítanak, ennek érdekében szorosra fonták kapcsolataikat a vezető magyar egyetemekkel, nyári iskolákat, tréningeket szerveznek. Mint mondta, új perspektívát kívánnak ajánlani a hazai és nemzetközi kutatóközönség számára, hozzájárulva a magyar kutatók hazatelepüléséhez, külföldi szakemberek idevonzásához, munkahelyek teremtéséhez.

 

Az ELI – Extreme Light Infrastructure az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyikeként magyar közreműködéssel jön létre Szegeden. Ez lesz a világ egyik első olyan kutatóközpontja, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását a lehető legrövidebb időtartamok, jelenleg attoszekundumos fényimpulzusok mentén lehet majd vizsgálni. A kormány az Új Széchenyi-terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a csongrádi megyeszékhelyen megvalósuló innovációs projektet.

 

SZTEinfo

fotók: Herner Donát

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.