Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Konferenciával egybekötött könyvbemutatót tartottak aszályról és belvízről

Az aszály problémáról, hatásáról és kutatási lehetőségeiről rendeztek tudományos tanácskozást 2014. május 26-án az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén, ahol egy különleges könyvbemutatóra is sor került.

Az aszálykutatás és a szárazságtűrő növények kapcsolata volt a fő témája annak a konferenciának, amelyet 2014. május 26-án tartottak az SZTE BTK épületének Jakucs-termében. Az „Aszálykutatás és környezeti monitoring vizsgálatok” címre keresztelt tudományos workshop a WAHASTRAT (Water shortage hazard and adaptive water management strategies) pályázat keretein belül valósult meg, amely a szerb–magyar határon átívelő közös projekt. A WAHASTRAT céljául tűzte ki számos feltételrendszert integráló vízgazdálkodási megoldások kidolgozását a fokozódó vízhiányprobléma mérséklésére. Ennek megvalósításában a régió legfontosabb kutatási központjai (SZTE, UNSPMF, UNFTN) és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) szakemberei működnek együtt. A partnerek szoros kooperációja előrevetíti a kutatási célok sikeres megvalósítását és a gyakorlatban alkalmazható tervek megalapozását a határ menti térség alkalmazkodóképességének, fenntarthatóságának és versenyképességének javítására.

A konferencia során a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem szakemberei mellett Gabonakutató Nonprofit Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakértői tartottak előadásokat az aszálytűrő növények, az öntözés, a klímaváltozás és a környezeti monitoring témakörében.

Az előadásokon túl továbbá sor került a kétéves Meriexwa program tudományos kutatási eredményeinek összefoglalójaként született „Belvíz” című könyv bemutatójára is. A kötet a belvíz jelenség kialakulására vonatkozó alapvető kérdések megválaszolásán túl több megvalósított feladat összefoglaló tanulmányait tartalmazza három nyelven (angol, magyar, szerb).

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_1794_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.