Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Esszépályázat Eötvös Loránd munkásságáról

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium esszépályázatot hirdet Eötvös Loránd munkásságával kapcsolatban 11. és 12. osztályos középiskolások számára.

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium 2014. május 15-éig várja a névadója, Eötvös Loránd munkásságát bemutató pályamunkákat. A legjobbakat értékes nyereményekkel díjazzák. A kiírás alább olvasható el.

 

EÖTVÖS LORÁND ESSZÉPÁLYÁZAT

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium esszépályázata középiskolásoknak, Eötvös Loránd szerteágazó munkásságáról

 

A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiuma mint kiíró és annak Szegedi Tehetség-HÍD Program nevű tehetséggondozó programja esszépályázatot hirdet Eötvös Loránd humán- és reáltudományi munkásságával kapcsolatban 11. és 12. osztályos középiskolások részére. A kiíró szakkollégium az esszépályázattal kívánja feleleveníteni a 166 éve született tudós emlékét, akinek sokoldalúsága ma is példaértékű a szakkollégium tagjai körében.

 

A pályázóktól 6-10 oldalas esszét várunk az alábbi két témakör egyikét tetszésszerűen feldolgozva:

 

1. Eötvös Loránd, a pedagógus és a költő

A pályamunka szólhat az atyának, Eötvös Józsefnek fiára gyakorolt szellemi ihletéséről, ismertetheti Eötvös Loránd költészetét, elemezheti verseit, kifejtheti pedagógiai elképzeléseit.

 

2. Eötvös Loránd, a fizikus

A pályázó válassza ki Eötvös Loránd valamelyik nagyobb mérési sorozatát (például: Eötvös-effektus, Eötvös-inga) vagy annak valamely részletét (például: mérési eszközök és eljárások tervezése, a mérés kiértékelése, a mérés tudományos elő- és utóélete)! Mutassa be azokat az elveket, természeti törvényszerűségeket, technikai problémákat, amik – feltehetőleg – Eötvös Loránd mérésében is fontos szerepet játszottak! Saját számításokkal, becslésekkel vagy mérésekkel is alátámasztható az érvelés.

 

Formai követelmények:

– A pályamunka terjedelme – az ábrák, az aláírások, az irodalomjegyzék, a tartalomjegyzék leszámításával – minimum 6, maximum 10 oldal, 12-es betűpont, Times New Roman betűtípus, 1,5-ös sorköz, sorkizártság.

– Minden irodalmat a következő formában kérünk megadni: a szerző teljes neve, a kiadvány pontos címe, a kiadó megnevezése, a kiadás helye, a kiadás dátuma, internetes forrás esetén a pontos URL-cím megjelölése és a letöltés dátuma.

– A pályamunka kizárólag a versenyző önálló munkája lehet.

 

Határidő, beadás: A pályaműveket a tehetseghid@eotvos.u-szeged.hu címre várjuk 2014. május 15-ig. A pályamunkákat a kollégium szakmai műhelyeinek tagjaiból álló bizottság értékeli.

 

A pályamunkákat díjazzuk, mindkét kategóriában.

 

A díjak:

I. díj: értékes könyvcsomag, valamint ingyenes részvétel a Szegedi Tehetség-HÍD Program ötnapos nyári táborában, a Szegedi Tehetség-HÍD Táborban (ingyenes szállás, egyszeri étkezés, nívós egyetemi előadások)

II. díj: értékes könyvcsomag

III. díj: értékes könyvcsomag

 

A kiíró fenntartja a jogot, hogy nem oszt ki díjakat, amennyiben nem érkezik be megfelelő mennyiségű és minőségű pályázati anyag.

 

Bővebb információ: tehetseghid@eotvos.u-szeged.hu, http://www.eotvos.u-szeged.hu/

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x172.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.