Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Németország uniós súlyáról beszélgettek az ÁJTK-n

Németország Európai Unióban betöltött szerepe volt a fő témája az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda Integrációs Klubjának 2014. március 13-án.

A politikai helyzet felhevült – kezdte előadását Georg Paul Hefty, avagy Hefty György, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi politikai újságírója, így mutatkozott be az eseményt szervező Szalai Anikó egyetemi adjunktusnak. A magyar származású, Németországban élő 67 éves újságíró az Europe Direct meghívására érkezett Szegedre, hogy Németország súlyáról beszéljen az ÁJTK kari társalgójában összegyűlt érdeklődőknek. A negyvenöt perces előadásában Georg Hefty magyar nyelven osztotta meg gondolatait arról, hogy mit is jelent az Európai Uniónak Németország, és vajon lehet-e önálló német államról beszélni úgy, hogy az EU szerves részét képezi.


AJTK_integracios_klub_galeria
Németország uniós súlyáról beszélgettek az ÁJTK-n - GALÉRIA


Előadását egy rövid történelmi kitekintéssel kezdte, melyben a második világháborút követő állapotokat elemezte, különös tekintettel a nemzetközi összefogásokra tett kísérletekre. Mint mondta, a két részre szakadt Németország még egyesülése előtt elígérkezett az uniónak, és ez helyzet a 90-es évek után sem változott meg. Megemlítette az egyesülést övező külföldi ellenérzéseket és a közös valutára való átállást összefüggésbe hozó elméleteket, és kitért az Angliához és Franciaországhoz fűződő viszonyra is. Az előadása második felében pedig áttekintette, miként formálták az eddigi kancellárok az Európai Unió belügyeit. Végkövetkeztetésként azt szűrte le, Németország számára nem lehetséges, hogy elhagyja az uniót. – Egy Gulliver az engedékenységével sokszor többet érhet el, mint az erejének bevetésével – ezekkel a gondolatokkal zárta a beszédét Georg Hefty, rámutatva az ország potenciáljára, majd a közönség felmerült kérdéseire válaszolt.

 

Őszi Tamás

fotók: Varga Kristóf

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_00661_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.