Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Ösztöndíjjal Kínába

Az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján hosszan sorolja, hogy milyen ösztöndíjakkal várják a fiatalokat és az egyetemi oktatókat az ázsiai országba tanulni – a kínai újévben, a Ló-évében. Kína kultúráját is népszerűsítik.

1eves_a_Konfuciusz_IntezetKína ősi, mégis megújulásra kész világát sokoldalúan mutatja be a Szegedi Tudományegyetem 2012 októberében alakult Konfuciusz Intézete.

„Küldetése az SZTE Konfuciusz Intézetének a kínai nyelv oktatása” – hallottuk Szentmártoni Líviától. Az intézet magyar igazgatója elmondta: szakképzett kínai tanárok segítik e távoli országban élő emberek anyanyelvének a megismerését. Szegeden egyetemisták, illetve négy középiskola és három általános iskola diákjai ingyenes kínai nyelvórákon vehetnek részt. Ugyanakkor önköltséges nyelvi óráin minden érdeklődőt szívesen lát a Konfuciusz Intézet. „Kínaiul tanulni érdemes” – fogalmazott Szentmártoni Lívia. A számunkra egzotikusnak tűnő nyelv szabályrendszere, hangzásvilága egy kevéssé ismert gondolkodásmódba enged bepillantást és egy ősi kultúrára nyit kaput. „A kínaiul is megszólalni képes fiatalok sokféle ösztöndíjra pályázhatnak, hogy rövidebb-hosszabb időszakot tölthessenek el tanulmányaik folytatásával és tapasztalatszerzéssel a távol-keleti országban. Hazatérve pedig akár új és jól fizető munkalehetőséget is találhat magának a kínai nyelvismerettel rendelkező fiatal” – érvelt az igazgató.

A kínai állam, az ottani központi kormány és az SZTE Konfuciusz Intézete változatos ösztöndíj programokat kínál. Komoly támogatásra számíthat az, aki Kínában szeretne tanulni, kutatómunkát végezni. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és Phd szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók. Az úgynevezett általános ösztöndíj a 45 és az 50 évesnél fiatalabb oktatóknak és kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkát végezzenek valamely kínai intézményben. A teljes ösztöndíj magába foglalja a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, valamint havonta egyösszegű támogatást, melynek mértéke képzési szintenként eltérő. Sőt: az ösztöndíj az első alkalommal Kínába érkezőket beköltözési támogatással is segíti. Erre az ösztöndíjra a magyarországi Kínai Nagykövetség honlapján lehet jelentkezni.

A Shanghai város kormányának ösztöndíj programjában teljes és részleges támogatásra pályázhatnak a hallgatók. Az úgynevezett „long-stay” ösztöndíj pedig azokat segíti, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek más ösztöndíj támogatással. Az SZTE testvéregyetem, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan a szegedi hallgatók nyelvi képzését célozza meg.

A Konfuciusz Intézet ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt 60 nyelvórát és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga (a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája, mely letehető az SZTE Konfuciusz Intézetben) követelményeknek.

A hallgatók pályázhatnak PhD és kutatói ösztöndíjakra is.

A kínai ösztöndíjak közös jellemzője, hogy minden költséget magukba foglalnak – a regisztrációs díjtól, a tandíjon át, a tananyag, a kollégiumi szállás, az orvosi ellátás és a biztosítások díjáig –, kivéve az oda- és visszaút költségét.

A kínai ösztöndíjakról további részletek: az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.


*


A kínai kultúra népszerűsítéseként például az ázsiai ország sajátos illemszabályainak, vagy a kalligráfia művészetének, vagy a kínai horoszkóp szerinti állatövi jegyeknek a megismertetését is fölvállalták a Távol-Keletről Szegedre érkezett szakemberek.

Csak néhány példa az SZTE Konfuciusz Intézete gazdag programkínálatból. A kínai tusfestészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket 2014. április 17-én Wang Xiaolin tanárnő. Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására április 24-én ping-pong mesterek érkeznek Szegedre. „Egy főtt tojás naplója –A napfény városából a Hainan-sziget homokjáig” címmel március 27-én Wolf Csaba, volt szegedi diák számol be élményeiről és arról, miként jutott Kínába 19 évesen. Prof. Yang Jianwen, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem professzora, a hagyományos kínai kalligráfia művészetének szakértője árpilis 10-én tart előadást és bemutatót a kalligráfia művészetéről. Május 15-én Shanghai gazdasági fejlődéséről és nemzetköziesítéséről Prof. Zhang Yixing, a Shanghai Népi Kormány Külügyi Hivatalának hivatalvezető-helyettese beszél.

Az SZTE Konfuciusz Intézet programjairól további információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok

 

SZTEInfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2758_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.