Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Belvedere bemutató: tanulmányok a szegedi szociológia műhelyéből

Viewpoints, Perspectives. Ez a címe a Belvedere folyóirat angol nyelvű, új szerkesztési elvű lapszámának, amelyet a tudomány hónapjának rendezvényén - az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, 2014. november 18-án - a szerkesztő, Pászka Imre professzor mutatott be.

Az SZTE berkeiben született a Belvedere Történelem- és Társadalomtudomány című szakfolyóirat. A Belvedere 3. szociológia különszámának (2014/4.) az a sajátossága, hogy - az előző kettővel szemben, amit szintén Pászka Imre professzor (SZTE BTK, Szociológia Tanszék) szerkesztett - angol nyelven közli a hazai és külföldi szerzők tanulmányait. A tematikus szám címe: Viewpoints, Perspectives .


 

  1 év, 4 lapszám


Kiss Gábor Ferenc, a Belvedere főszerkesztője elmondta: a szociológia különszámok kezdeményezője Pászka Imre professzor volt, és a folyóiratnak ez az első angol nyelvű száma. Az 1989-ban alapított Belvedere alapítványi kiadvány, évente négy száma jelenik meg.

A Belvedere kiadványok (folyóirat, könyvek) nemcsak nyomatott, hanem online is olvashatók, DOI számmal rendelkeznek. A folyóirat regisztrált a hazai és külföldi szakfolyóiratok sorában, a beérkező tanulmányokat független szakértők referálják. A főszerkesztő vázolta a jövő évi kiadványok tematikus blokkjait.

 


  Külföldi és szegedi szerzők


A Belvedere tematikus - Viewpoints, Perspectives című - számának a szerkesztője, Pászka Imre a bemutatón kiemelte: a felkért hazai és külföldi szerzők mindegyike megtisztelte írásával a különszámot. Így állt elő az a helyzet, hogy két számra való anyag gyűlt össze. Ezért a második tematikus, angol nyelvű lapszám megjelenése 2015 februárra várható.

A különszámban szereplő tanulmányok első megjelenésűek, tematikailag változatosak és széles kitekintésűek. A külföldi szerzők (Yale, New York, Arizona, Helsinki egyetemének az oktatói-kutatói) művei mellett a szerkesztő felhívta a figyelmet a szegedi műhely úttörő és kísérletező tanulmányáinak jelentőségére.

 


  Szerkesztői elv a nyitottság


"A szerkesztői stratégiára - hangsúlyozta Pászka Imre - továbbra is az első szociológiai különszámban megfogalmazottak érvényesek: a fiatal kutatók-oktatók kísérletező, útkereső, inter-és multidiszciplináris törekvéseinek a bátorítása, az ilyen és hasonló dolgozatok közlése." A kutató-oktató generációk közötti szakmai kapcsolat áplását fontosnak tartja a szerkesztő - a nyitottság jegyében. A fiatal és középgenerációhoz tartozó szerzők mellett idősebb, nemzetközileg elismert és tapasztalt kutatók dolgozatai is szerepelnek. Szelényi Iván akadémikus (Yale Egyetemem) is tanulmánnyal támogatta a kezdeményezést.

A szerkesztés másik elvi jellemzője: a különbőző elméleti-módszertani paradigmák, témák iránti nyitottság. Vagyis a TDK és OTDK konferenciák síkeres diák szerzőinek és a PhD-hallgatóknak továbbra is publikálási lehetőséget biztosítanak.

"Meg kell mutatnunk magunkat a nemzetközi szakma előtt is. Kell látniuk, hogy milyen témákkal foglalkozunk, mit és hogyan tudunk újszerűen megközelíteni, ugyanis ez nyitja meg, ez ad esélyt a különbőző nemzetközi pályázatokba való meghívásokra" - mondta Pászka porfesszor, majd bemutatta a következő, angol nyelvű különszám tematikáját és szerzőit. Végül a lapszerkesztő köszönetet mondott a szerzőknek, Kiss Gábor Ferenc főszerkesztőnek és Jancsák Csaba docensnek, a Belvedere folyóirat alapítójának.


SZTEinfo - J. É.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DVETT_20060504004_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.