Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Francia cég fejlesztheti az ELI-ALPS legerősebb lézerberendezését

eli_szerzodes

Az ELI-HU Nonprofit Kft. és az Amplitude Technologies SA ügyvezető igazgatója 2014. november 19-én Szegeden, az SZTE Rektori Hivatal épületében írta alá az extrém nagy intenzitású „High Field Petawatt” lézerrendszer építéséről szóló szerződést.

A szegedi ELI-ALPS nagyberuházás tudományos előrehaladása során újabb mérföldkőhöz érkezett. Az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Amplitude Technologies SA közötti szerződés értelmében megkezdődik az úgynevezett „High Field Petawatt” lézerrendszer tervezése, fejlesztése és kivitelezése, összesen 5 milliárd 910 millió forint értékben. A lézert közösen tervezik, fejlesztik, építik a francia vállalkozás mérnökei és az ELI-HU Nonprofit Kft. mérnökei, illetve tudományos szakemberei – jelentette be az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott eseményen Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója.


 

Franciaországból érkezik a kutatóközpont „igáslova”

 

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, a lézerberendezésnek otthont adó épület és maga a berendezés a tervek szerint 2016 elején, közepén készül el. A „High Field Petawatt” lézerrendszer kivitelezését hivatalos, nyílt, tárgyalásos közbeszerzésen nyerte el a francia Amplitude Technologies SA, mely világszerte ismert és elismert cég, számos híres kutatóintézetbe szállított már nagy teljesítményű eszközöket. Az extrém nagy intenzitású „High Field Petawatt” az ELI-ALPS legerősebb lézerberendezése lesz, Lehrner Lóránt szavaival élve a szegedi kutatóközpont „igáslova”, melyen számos kísérletet végeznek majd el, és mely egyedülálló lehetőséget teremt a külföldi és a hazai kutatók számára is. – Junior kutatóink és PhD-hallgatóink már Franciaországban megismerkednek a berendezéssel, így rengeteg időt nyerünk, hiszen gyakorlatilag már akkor bekapcsolódhatunk általa a nemzetközi kutatásokba, miután ideszállították. Ez a projekt erősíti Franciaország és Magyarország hosszú távú együttműködését is, maga az ELI-ALPS pedig komoly hozzájárulás ahhoz, hogy hazánk a térség innovációs központjává váljon – fogalmazott az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


ELI_RH_11.19
Francia cég fejlesztheti az ELI-ALPS legerősebb lézerberendezését - GALÉRIA

 

Szegedre kerül a legnagyobb ismétlési frekvenciájú berendezés

 

Gilles Marcel Riboulet, az Amplitude Technologies SA ügyvezető igazgatója azt mondta, hatalmas büszkeség számukra, hogy elnyerték ezt az új technológiákra épülő fejlesztést. Megtudtuk tőle, cégcsoportjuk, az Amplitude a szupergyors lézertechnológiában világelsőnek számít. Kutatócsoportjuk működik például Párizsban, Bordeaux-ban és az amerikai San Joséban is. A szegedi ELI-ALPS számára fejlesztendő lézerberendezés a korábbi gyorsítókat helyettesíti majd, és könnyen kezelhető lesz. Az új technológiák, a „High Field Petawatt” lézerrendszerrel végzett kísérletek a gyógyszer- és a kozmetikai iparban, a komplex molekulák kutatásában és a rákellenes kutatásban is komoly eredményekkel kecsegtetnek. Hozzátette, elsődleges céljuk ugyan a „High Field Petawatt” lézerrendszer leszállítása, ám emellett hosszú távú partnerségre törekednek az ELI-ALPS-szal. Az ünnepélyes eseményen Gilles Marcel Riboulet és Lehrner Lóránt is ellátta kézjegyével a kontraktust.

 

Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási-technológiai igazgatója, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense rávilágított: a francia vállalat által szállított lézerberendezés több részegységből álló, közös vezérléssel ellátott komplex fotonikai egység lesz, amely 2 Petawatt csúcsintenzitású lézerimpulzusok előállítására képes, ismétlési frekvenciája eléri a 10 Hz-et. Ezzel a három ELI-pillér hasonló csúcsintenzitású lézerei közül a szegedi kutatóközpontba kerül majd a legnagyobb ismétlési frekvenciájú berendezés.


 

Az ELI-ALPS

 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben előállított lézerimpulzusok és ezeken alapuló további fényforrások a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére áll. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusával. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé. Az Európai Unió tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és indulhat a kutatói munka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,998 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja a GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 projekt keretében.

 

SZTEinfo – P. M. L.


 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2678_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.