Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

A természettudományokat népszerűsítették az Agórában

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

agora kísérletekA rendezvény célja az volt, hogy a nagyközönség is részese lehessen annak az élménynek, melyet a SzeReTeD laborban tevékenykedő 18 partnerintézmény diákjai élnek át a laborban folyó munka során. A rendezők másik célja a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítése volt. Különböző korosztályok diákjai vezetésével végezhettek izgalmas kísérleteket a látogatók.

 

Az eseményen több mint 50 asztal állt rendelkezésre, szinte az Agóra összes termében, ahol különböző kémiai, fizikai és biológiai kísérleteken vehettek részt a vendégek. Volt 30 különböző fizikai és kémiai interaktív kísérleti helyszín, ahol 8. osztályos diákok várták a különböző korosztályok kíváncsiskodóit. Ezeknél az asztaloknál megpróbálhatták a látogatók például úgy átszúrni a lufikat, hogy azok nem durrantak ki, vagy szemtanúi lehettek félbevágott citromok lámpagyújtó képességének, de volt, ahol habzó kis szörnyecskék készültek különböző kémiai anyagok reakciói során, majd egy másik részen a mikroszkópos képek megvizsgálásának engedtek teret. Azok, akik a biológia iránt érdeklődtek inkább, egy egész teremnyi asztalon végezhettek biológiai megfigyeléseket és vizsgálatokat például állatok különböző belső szervein. 10 helyszínen különböző barkácsasztalok azok számára álltak rendelkezésre, akik saját kísérleti eszközt szerettek volna építeni, így próbálhatták ki a papírzsebkendőből hajtogatott ejtőernyősök repülési készségét.


AGORA_kiserletek_2014._november_08
A természettudományokat népszerűsítették az Agórában - GALÉRIA

 

A logikai és fejlesztő játékokat kedvelő résztvevők is találhattak maguknak gondolkodtató elfoglaltságot bőven a rendezvény során. A legkisebbeket a 6 év alattiak terme várta, ahol a kisgyerekek kellemesen eljátszhattak, amíg a szülők, nagyszülők és idősebb testvéreik kipróbálták magukat a különböző tudományok terén. Minden egész órában 25 perces látványos kísérletek előadásával szórakoztatták a megjelenteket a nagyelőadóban. Az egyiket Árus Dávid okleveles vegyész tartotta, aki jelenleg a PhD-tanulmányainak befejezése előtt áll. Az előadása során öngyulladó anyagok tulajdonságainak látványos megjelenését kísérhették végig a nézők. Láthattak a semmiből meggyulladó gyertyákat, olyan hangos kísérleteket is nyomon lehetett követni, melyek robbanással jártak, voltak víz alatt égő anyagok, illetve olyanok, melyek az égés során különböző árnyalatban tündököltek. A második előadást egy nagy tapasztalatú lézerfizikus, Hopp Béla, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tartotta. Először egy játéklézer segítségével mutatta be a fénytörést egy üveglapon, majd prizma használatával sokszorosította a színes fénycsóvákat a gyerekek nagy örömére. Ezután egy erősebb energiával rendelkező lézert mutatott meg, melynek erejét egy lufi kidurrantásával mutatta be. – Ennek a fényébe már nem tenném bele a kezem – érzékeltette Hopp Béla, mire is képes ez a lézer. Ezután nemesgázokkal töltött üvegcsövek elektromos térben kibocsátott fényeivel találkozhattak a nézők, mely során az elektromos teret egy tesla-tekerccsel generálták, ami egy adott távolságon belül a gázoknak megfelelő, narancs és rózsaszín színekben pompázott.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

fotók: Varga Kristóf

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

BTK2_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.