Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Egyedülálló képzést indított az SZTE a dentálhigiénia jegyében

dentalhigienia_sajttaj_kiemelt

2014 őszétől új, az országban egyedinek számító képzést indított el az SZTE-n a Fogorvostudományi Kar és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar: a szájüregi betegségek megelőzését segítő szakembereket képeznek.

Egy új alapszakos képzéssel gazdagodott idén ősztől a Szegedi Tudományegyetem egészségtudományi kínálata. Az Új Széchenyi-terv TÁMOP 4.1.2.A/1-11. számú projektjében megvalósult kezdeményezésnek köszönhetően 23 hallgató nyert felvételt a BSc szintű dentálhigiénikus képzésre. Az országban egyedülállónak tekinthető új, négyéves képzés a Fogorvostudományi Kar és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar közös erőfeszítéseinek köszönhető.


SZTE_dentalhigienia_sajttaj_2014._szeptember_30
Egyedülálló képzést indított az SZTE a dentálhigiénia jegyében - GALÉRIA
 

 

– Az ötlet három évvel ezelőtt vetődött fel, amikor Nagy Katalin fogorvoskari dékán asszony megkeresett az egyik régi nagy álmával, a dentálhigiéniai szakemberek oktatásának tervével – emlékezett vissza a kezdetekre a képzéshez kötődő sajtótájékoztatón Barnai Mária, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja. Barnai Mária emellett azt is elmondta, hogy ez az új, prevencióra fókuszáló szak a lakosság egészségi állapotának megőrzését segítő szakembereket kíván képezni. – A képzés gondolata nem új, hasonló szakok már régóta megtalálhatóak az európai és amerikai egyetemeken – jelentette ki Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja és a projekt szakmai vezetője. – A szájüregi védelemre a legolcsóbb megoldás a megelőzés – indokolta meg Nagy Katalin a frissen indult dentálhigiénai képzést, hozzátéve: Magyarország a szájüregi egészség terén igen rossz mutatókkal rendelkezik, szájüregi daganatok terén pedig kifejezetten elöl jár Európában. A projekt szervezői egyetértettek abban, hogy a fenti állapotokat jelentősen javítani fogja az SZTE-n induló új szak, amelynek a szakemberei a magas szintű képzés birtokában hatékonyan tudnak majd együttműködni a fogorvosokkal.

 

Az oktatásban részt vevők az alapképzésben együtt tanulnak a védőnőkkel az alapvető orvostani, pszichológiai, pedagógiai és közegészségügyi ismereteket biztosító kurzusokon. A differenciált speciális tananyagra pedig a Fogorvostudományi Karon tehetnek szert. – A dentálhigiéniai képzésben részt vevők hasonló ismeretanyagra tesznek szert, mint a fogorvosok, csak a súlyozás más – ismertette Vályi Péter adjunktus, a projekt vezetője. Hozzátette, olyan kurzusokat is teljesítenek az érintettek, amiket a fogorvoshallgatók nem: ilyen például a gerodontológia vagy a speciális kezelési igényű betegellátás. Az itt végzett hallgatók ezt követően a lakosság szájhigiéniájának megóvását láthatják el, és önálló szűrési tevékenységet is végezhetnek az ország különböző pontjain.

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

fotó: Herner Donát

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2768_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.