Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2014

Számos izgalmas program a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Vásárhelyen

„Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem” – egy Szerb Antaltól vett idézet a mottója a Kutatók Éjszakájának, amely több száz programmal várja az érdeklődőket országszerte és egész Európában, kilencedszer, és amelyhez hagyományosan a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik Szegeden és Vásárhelyen.

A Kutatók Éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos-ismeretterjesztő eseménye, amelyen felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek számolnak be az egyes tudományterületeken fellelhető aktualitásokról, érdekességekről. Minőségi ismeretterjesztés és szórakoztatás egyszerre, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, neves kutatók közreműködésével. Szegeden 2014. szeptember 26-án délután 5 órától este 11-ig várják programokkal azokat, akik szeretnének betekinteni egy-egy tudományterületbe. A programok szervezői igyekeztek izgalmas programokat összeállítani.


A Szegedi Tudományegyetem honlapján aloldal foglalja össze a rendezvény programjait, itt olvashatnak az érdeklődők azokról a hihetetlenül izgalmas kísérletekről, bemutatókról, előadásokról, amelyet a tudományos világ legizgalmasabb fesztiválja kínál.


A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek – ezt igyekszik bemutatni immár kilencedik alkalommal, 2014. szeptember 26-án a Kutatók Éjszakája, melynek programjain idén is felvillannak a különböző tudományágak izgalmas érdekességei. A Kutatók Éjszakája egyébként a tudományos karrier vonzerejét szeretné növelni, és fontos küldetésének tartja kutatóink ünneplését. Engedjük közelebb magunkhoz a kutatókat, hogy ők is közelebb engedhessenek minket! Játsszunk tudósosat egy éjszakára! Tanuljunk meg tőlük, hogy megérteni és megismerni jó! Hogy az egyes találmányok, újdonságok vagy éppen hétköznapiságuk miatt észrevehetetlenül egyszerűnek tűnő dolgok mögött milyen elgondolás, elkötelezettség, tudás áll. Nem kell Einsteinnek lenni, hogy sikeres kutatói pályát fussunk be. Ezt megtudhatjuk majd azoktól a kutatóktól, akik idén is közénk vegyülnek.


A Kutatók Éjszakája szerte Európában immáron kilencedik éve méltán népszerű fesztivál. A Kutatók Éjszakája szervezésébe hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott. Azóta a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tízszeresére növekedett. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők a programok mindenki számára. A Tempus Közalapítvány egyre bővülő partnerséggel együttműködve szervezi ezt a tudományos és egyben szórakoztató fesztivált. Kilenc év alatt a Kutatók Éjszakája hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére növekedett, és így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává vált. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők az interaktív, tudományosan igényes programok minden korosztály számára.


A Szegedi Tudományegyetem minden kar minden tanszéke szervez programokat erre az estére, felsorolni is lehetetlen, hányféle témát dolgoznak fel ezen az éjszakán. Csak néhány a számos program közül: Louis Pasteur története, Koponyakultuszok a Kárpát-medencében, Magyar katonai létszámok a középkor végi várakban, Csapdák használata a vadgazdálkodásban, Hamupipőke a laborban, avagy szemelvények az elválasztástechnika témaköréből, Ínyencségek az orosz és szláv kultúrkörből, Éjszakai Kalandtúra a SZTE Füvészkertben, Szerzői jog a 21. században, Néma tanúk vallomása a ráktörténetéről, A bennünk rejlő dal, Kék vagy piros? Mi rejlik a vörösborban? Családpszichológia a mindennapokban, Találd meg a geoládát! – Geocaching kincsvadásza, Mire jó a marketing? Készítsd el a saját lézer-show-dat!, Büfé népi ételekből, DNS-vizsgálatok a régészeti antropológiában

Minden program ingyenes.


A részletes program itt letölthető

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

IMG_0087_DxO_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.