Bezár

Hírarchívum

Nyito_PSZICHART_Kiallitas_K-JA

PSYCHART 24 kiállítás, ahol a lélek kerül előtérbe

PSYCHART 24 kiállítás, ahol a lélek kerül előtérbe

2022. augusztus 10.
3 perc

Káprázatos színek. Erőteljes üzenetek. Minden előzetes elvárást felülmúló képek… Megnyitotta kapuit a 2021-es PSYCHART 24 festőmaratonon készült képekből összeállított kiállítás. A szegedi Fekete Házban rendezett tárlaton bemutatott alkotások között dr. Kálmán János professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika igazgatója és Higyisánné Magyar Anikó művészetterapeuta társaságában sétáltunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Amint beléptem a Fekete Házba, izgatott suttogás ütötte meg a fülem. A kiállítóteremben kisebb tömeg gyűlt össze. A kíváncsiskodók és művészetrajongók feszültséggel telve várták a megnyitót, hogy utána rögvest megtekinthessék a 2021-es PSYCHART 24 festőmaratonon készült képeket.

PSZICHART_Kiallitas_latogatok

– A kreatív terápiák segítik a betegek rendszereit fejleszteni. Az önismerettel, vagy a világgal kapcsolatos problémák jobb megismerését hordozzák magukban. Jobban részt tudnak venni egy kivitelezési folyamatban. Ilyenkor dönteni kell, hogy mit festek, miért csinálom, és a végeredményben tükröződik a hangulat is – fogalmazott dr. Kálmán János, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika igazgatója a művészetterápia jelentőségét ecsetelve.

PSZICHART_megnyiton_Kalman_professzor_K_JA

A PSYCHART 24 kiállításon mintegy hatvan alkotás tekinthető meg. Egyes képek előtt egy egész napig is el lehetne álldogálni s az üzenetén tanakodni. A művek mindegyike egy érzelmi robbanás. Az egyik első látásra egyszerű motívumokkal operál, a másik színhasználatával, a harmadik üzenetét tekintve bonyolult alkotás. Olyan komplex művek is falra kerültek, melyek elsősorban nem az alkotóról tesznek fel kérdést, hanem a szemlélőről. Vajon miért nem tudom levenni róla a szemem? A színek tetszenek? A motívumok? Mit jelent ez rám nézve?

PSZICHART_reszlet_3

– Ezek a munkák szabad alkotásban készültek, fontos, hogy nem tartalmaznak irányítást – magyarázta Higyisánné Magyar Anikó, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika művészetterapeutája. – Amikor hatást akarunk elérni, akkor tudjuk irányítani a folyamatokat. Itt minden műalkotás belső gondolatok-képek kivetítése, úgy, ahogyan a festőmaratonon megfestették. Semmilyen művészi elvárás nincs. A kifejezés a cél, hogy a belső komplex gondolat-érzés valamilyen formában megnyilvánuljon.

PSZICHART_muveszetterapeuta

A Fekete Házban 2022. szeptember 18-ig megtekinthető alkotások artművek, azaz művészi szintűek, közel sem hétköznapiak, mindegyikben megtalálható az a kis plusz; amitől az fogalmazódik meg a művészetkedvelő agyában, hogy ’ez igen!’. Minden alkotás modern érzelmeket hordoz, modern köntösbe csomagolva.

PSZICHART_reszlet_1_j

– A pszichiátriai betegeknek napjainkban is negatív megkülönböztetésen esnek át. Bizonyos diagnózisok megbélyegzőek tudnak lenni. Ilyen például a kényszerbetegség, az öngyilkossági hajlam, a depresszió, a skizofrénia. Ezeket a betegségeket a társadalom napjainkban is szégyennel, a „furcsaság” érzésével kezeli. A megkülönböztetésre való felhívás része a PSYCHART 24 festőmaraton – fogalmazott a festőmaraton antistigma üzenetéről dr. Kálmán János professzor.

PR_es_KJ_PSZICHART_2022

A látogató meghatározó érzelmi utazásban részesül, mikor belép e kiállítóhelyiségbe. Míg az egyik kép előtt állva majdnem rám tört a szorongás és zokogás furcsa egyvelege, addig voltak festmények, melyeknél éreztem a gondtalanságot, és a közösségi együttlétből fakadó könnyed, boldog ecsetvonásokat.

PSZICHART_latogato

Emberek vagyunk, vannak érzéseink, a mai világban pedig ezeket szeretik elnyomni, visszafogni. Tehát nem az a kérdés, hogy vannak-e érzéseink, hanem az, hogy mihez kezdek velük. A PSYCHART rendezvény jó hangulatú program, ahol mindenki az alkotás iránti örömét-szenvedélyét éli meg. A lélek kerül előtérbe. A szabad alkotás miatt nincs tabu, ez szorosan összefügg az antistigmával – derül ki a legközelebbi, 2022 októberére tervezett rendezvényen.

SZTEinfo – Petrity Rebeka

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

További információ:

„A kreativitás szintjén mindenki egyforma” – festőmaraton a TIK-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek