Bezár

Hírarchívum

SZTE Gyakorló Iskola

Első helyen végeztek az Európai Junior Robot Kupán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai

Első helyen végeztek az Európai Junior Robot Kupán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai

2023. június 14.
3 perc

Zenélő és táncoló robotok repítették a dobogó legfelső fokára a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola alsó osztályos tanulóit a European RoboCup Junior versenyen. A megmérettetésről Özvegy Judit, a csapat felkészítő tanára mesélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2019 óta, szinte rendszeresen megméretteti magát a különböző robotika versenyeken. A robotika szakkör összefogója Özvegy Judit tanárnő, akinek köszönhetően a játékos alapokra épült, csoportos foglalkozás mára kinőtte magát.

 

– Áprilisban megnyertük a Magyar Ifjúsági Robot Kupát és ezzel kvalifikálták magukat a European RoboCup Junior versenyre, melynek Horvátország adott otthont. A csapatot, melynek Ritmikus Byte-ok a neve, másodikos és harmadikos diákok alkották, és ők a 10 éves kor alattiaknak indított robotszínház kategóriában mérettették meg magukat – kezdte Özvegy Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárnője.


SZTE Gyakorló Iskola

 A csapatot lányok és fiúk vegyesen alkották.


Ismertette: a versenyen egy színházi produkciót kellett illusztrálni, amit ők táncoló és zenélő padlórobotokkal, illetve LEGO-ból összerakott és beprogramozott robotokkal kiviteleztek. A padlórobotok közül néhányat a Somogyi Könyvtár adott kölcsön az iskolásoknak, a tanárnő közbenjárásával. A tér, amit meg kellett tölteniük a produkcióval, meglehetősen nagy volt. Így amellett, hogy a robotok közül egyik hangszeren játszott, mégpedig xilofonozott, a többi a megadott ritmusra táncolt, ehhez az előadás végén a csapat tagjai is csatlakoztak. A háttérben egy videó ment, ami különböző fény és hangeffektusokkal tette színesebbé az előadást. Emellett ügyeltek arra is, hogy a színpadi díszlet, és a bemutatkozó videó is különleges legyen.


Özvegy Judit

 Özvegy Judit


– A szakmai zsűri szempontjai között szerepelt, hogy ezek a robotok programról indíthatók legyenek, tehát ne kelljen hozzájuk érni, önállóan mozogjanak, ne kelljen nekik segíteni, kommunikáljanak egymással, vagyis minél többféle programozási nyelvet mutassanak be. Összesen 11 robotot vittünk a versenyre, mindegyik kinézete és működése a kezünk munkáját dicséri – mesélte a felkészítő.

 

A gyerekeknek angolul kellett bemutatniuk robotjaikat, illetve saját magukat is és mivel másodikosokról, illetve harmadikosokról van szó, ehhez komoly felkészülésre volt szükség.



Megnyertek_az_Europai_Robot_Kupat_az_SZTE_Gyakorlo_Gimnazium_es_Altalanos_Iskola_diakjai_galeria_KJA
A győztes csapat alkotásai képekben a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

– Ezek a gyerekek már algoritmikus gondolkodással rendelkeznek, vagyis a gyerekeknek való programnyelveket gyorsan megjegyzik, tudják variálni és össze tudnak állítani az alapján egy programot. Ez persze a szakkörön tanultaknak köszönhető, az angol nyelven való kommunikálásra viszont sokat és jól fel kellett készülni. Ebben Takács Judit, angol szakos kolléganő volt a segítségünkre – osztotta meg Özvegy Judit.

 

A csapat tagjai nem egy osztályba járnak, így már összehangolásuk is egyfajta kihívást jelentett. A felkészülés már ősszel megkezdődött a Magyar Ifjúsági Robot Kupára, ahol egy hasonló produkciót mutattak be, mint a European RoboCup Junior versenyen.


SZTE Gyakorló Iskola

Zenélő, táncoló robotokkal arattak sikert.


A csapat tagjai: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence voltak. A gyerekek egy-egy oklevelet és érmet kaptak, valamint egy plakettel is gazdagabbak lettek. Nagy Iringó Villő emellett egy különdíjat is átvehetett, mint a legjobb táncos.


A csapat következő állomása a World Robot Olympiad, ahová új előadást visznek, a téma ugyanis a szárazföldi és vízi szállítás. Az eseményre június végén kerül sor, Győrben.

 

A versenyeken való részvételt a Szegedi Tudományegyetem vezetése támogatta.


Pósa Tamara


Borítókép: Első helyen végeztek az Európai Junior Robot Kupán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek