Bezár

Hírarchívum

Az_egeszsegugy_mindennapi_hoseit_az_apolokat_unnepeltek_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

Az egészségügy mindennapi hőseit, az ápolókat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

Az egészségügy mindennapi hőseit, az ápolókat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

2024. február 23.
4 perc

A Magyar Ápolók Napját Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló születésének évfordulóján ünnepeljük. A MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezete 2024. február 22-én, a Szegedi Tudományegyetem legmodernebb egészségtudományi képzési központjában rendezte meg a Magyar Ápolók Napi ünnepségét. Átadták a kamara elismeréseit azoknak, akik több évtizedes oktatói, vezetői tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a szakdolgozói utánpótlás neveléséhez. A Magyar Ápolási Egyesület Ezüst Kitűzőjét és oklevelét is átvehették a díjazottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni időszak egyik háttérben maradt hősére, Kossuth Zsuzsannára is emlékeznek utódai a Magyar Ápolók Napján. Az első főápoló korát meghaladó gondolatait tettekre tudta váltani. Kossuth Lajos 1849. április 16-án kérte fel legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Az idei évben a Magyar Ápolók Napi ünnepséget 2024. február 22-én az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központban tartották.

KJAu-0088

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének rendezvényén részt vett:

Dr. Hirdi Henrietta, a MESZK Országos Szervezet általános alelnöke,

Gálné Róka Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület dél-magyarországi régióvezetője,

Dr. Binszki József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere,

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja,

Dr. Drexler Donát, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvos-szakmai elnökhelyettese,

Arany Ida, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal megyei vezető ápolója,

Horváth Levente Attila, a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola igazgatója,

Terhes Anita, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ápolásigazgató helyettese.

Magyar_Apolok_Napja_dijak

– Nem véletlenül viseli Kossuth Zsuzsanna nevét a Szegedi Tudományegyetem ápolókat képző középiskolája, amelyből egyre többen jelentkeznek az egyetem felsőoktatásába is. A szentesi és deszki kórházak integrálásával már elmondhatjuk, hogy a vármegye járó- és fekvőbetegellátásának jelentős része a Szegedi Tudományegyetemhez, mint egészségügyi szolgáltatóhoz köthető. Ebben óriási szerepe van a csaknem 4000 szakdolgozónak, akiket a mai napon is ünneplünk. Szeretném megköszönni a szakdolgozóknak, hogy az elmúlt évek hihetetlen turbulenciájában helytálltak és óriási szerepet vállaltak a Covid-járvány elleni védekezésben, valamint az integrációk lebonyolításában is. A március elsejével országosan bevezetésre kerülő béremelést a Szegedi Tudományegyetem saját forrásból egészíti ki annak érdekében, hogy minden szakdolgozó a teljesítményének megfelelő bérhez, méltó bérezéshez juthasson. A szakdolgozók a beépülő bérelemeken - munkahelyi pótlékon, szakképesítési szorzón, vezetői pótlékon, címpótlékon - felül átlagosan 13 százalékos tényleges béremelkedést fognak érzékelni. A korábbi bértáblához képest ez az emelkedés átlagosan 18 százalékos. Az átlagéletkor növekedésével egyre több ápolóra lesz szükség, ezért bízom benne, hogy a Szegedi Tudományegyetem képzőhelyként és munkáltatóként is hozzájárulhat ahhoz, hogy akik ezt a gyönyörű hivatást választják, azok maradjanak a pályán, maradjanak az egyetemen – mondta el köszöntőjében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellára.

Dr Fendler Judit a Magyar Ápolók Napján

Dr. Fendler Judit hangsúlyozta a szakdolgozók munkájának fontosságát. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A beszédek után Szilágyi Rúben, a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola tanulója Ángel Villoldo: El Choclo című művét adta elő Kuzma Levente zongorakíséretével.

A díjazottak

A MESZK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet elnöksége 2015-ben megalapította a Szakmai Kiválóságért Díjat, melyet minden évben a Magyar Ápolók Napja alkalmából adnak át. A díjjal a Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet azokat az egészségügyi szakdolgozókat tünteti ki, akik az ápolók, egészségügyi szakdolgozók képzésében, a betegellátás irányításában elévülhetetlen érdemeket szereztek.


2024-ben a MESZK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szerevezet Szakmai Kiválóságért díjban részesítette:


Bencsik Ritát, az SZTE SZAKK Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum szülészeti osztályának főnővérét,

Engi Imrénét, az SZTE SZAKK Sebészeti Klinika vezető műtős szakasszisztensét,

Giláné Gyömbér Mariannát, az SZTE SZAKK Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum belgyógyászati osztály diplomás ápolóját,

Hódi Zsuzsannát, az SZTE SZAKK Központi Fizioterápiás és Rehabilitációs Részleg és Oktatási Csoport részlegvezető gyógytornászát,

Horváth Ádámot, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív terápiás szakasszisztensét,

Imréné Imre Andreát, a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ műtős szakasszisztensét,

Keresztúri Lénát, a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ diplomás ápolóját, szakoktatóját,

Márkné Egervári Máriát, az SZTE SZAKK Kardiológiai Centrum, Elektrofiziológiai osztályának vezető ápolóját,

Vaskó-Szabó Szilviát, az SZTE SZAKK Neurológiai Klinika Stroke osztályának osztályvezető ápolóját.


A Magyar Ápolási Egyesület ezüst kitűző díjat adományozott:

Nagyné Kürti Erikának, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezető asszisztensének és Demkó Henriettának, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály diplomás ápolójának.Az elismeréseket Gálné Róka Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület dél-magyarországi régióvezetője adta át.

Magyar_Apolook_Napja_dijazottak_galeria_KJA

Kovács-Jerney Ádám galériája a díjazottakról

A díjak átadása után Szilágyi Rúben és Kuzma Levente Georges Bizet: Habanera című művét adták elő. Az ünnepség után az érdeklődők számára lehetőséget biztosítottak a Szimulációs Klinikai Oktatási Egység megtekintésére.

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek