Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Egészségre ártalmatlan fertőtlenítés a fény segítségével

fertotlenites_kiemelt

A felületeket és a levegőt is megtisztítja a baktériumoktól és a vírusoktól az az új módszer, melyet a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. dolgozott ki. A konzorciumi partnerek fejlesztése áttörő megoldást jelent a fertőtlenítés területén.

– A közösségi helyiségekben, így például az iskolákban, óvodákban, edzőtermekben, fürdőkben és kiváltképpen a kórházakban, illetve az orvosi rendelők várójában a vírusok és baktériumok elszaporodnak, így a helyiségekben jelen lévőket nagyobb eséllyel fertőzhetik meg. Ezért az egészségügyi intézmények, kórházak számára alapvető kérdés a mindennapi sterilizálás – magyarázta Buzás Norbert, az Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója december 12-én azon a sajtótájékoztatón, melyen az SZTE, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. közös fejlesztését mutatták be. A konzorciumi tagok nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztettek ki.

 

Polgári védelem fotokatalizátorral

– A ’90-es évek végén a Honvédelmi Minisztérium felkérésére, polgári védelmi célból, veszélyes kémiai anyagok megsemmisítésére fejlesztettünk ki reaktív felületeket – mondta Dékány Imre akadémikus. Az SZTE Orvos Vegytani Intézet egyetemi tanárától megtudtuk: akkor olyan fotokatalizátorokat javasoltak a minisztérium számára, amelyek a veszélyes anyagokkal szennyezett talajt megtisztították a napfény segítségével. Tehát abban az esetben, ha olyan terepre kerülnek a katonák, ahol esetleg a járművekből sem lehet kiszállni, kiszórják vagy kipermetezik a fotokatalizátort, melyet a napfény egy-két óra alatt elbont, így megtisztul a talaj. Ennek a kutatásnak a következő lépése volt, hogy ne csak a kémiai védelemben, hanem a biológiaiban is kísérletezzenek ki hasonló módszert.

 

Régi kontra új módszer

A fertőtlenítést eddig kétféle módszerrel végezték. Egyrészt vegyszeresen, klórral vagy klór tartalmú tisztítószerekkel. Ez azonban egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt a hipervirulens törzsekkel szemben hatástalan. A másik eljárás a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes, illetve az utóbbi az egészségre sem veszélytelen.

Az új módszer legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat – a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről egyszerre távolítja el. Ártalmatlan az egészségre, olcsóbb és kevesebb időt igényel. Lényege, hogy a látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizálják a különböző felületeket. Vagyis egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amelyet bele lehet keverni a felső festékrétegbe, vagy fel lehet hordani a készülő padló felületére. Az így kezelt felületeken a fény hatására egy kémiai folyamat – a fotokatalízis – során lebomlanak a szerves anyagok, így a vírusok és a baktériumok.

 

Lámpa tisztítja meg a levegőt

A konzorcium akkor jött létre, amikor a GE Hungary Kft. is csatlakozott a kutatásokhoz, hogy megfelelő fényforrást fejlesszen ki a levegő megtisztítására. A lámpa belső felületére is a szóban forgó anyag, a fotokatalizátor került, mely a megvilágítás hatására ártalmatlanítja a környező levegőből a felületre érkező káros anyagokat. A lámpa cirkuláltatja a levegőt, gyakorlatilag „beszippantja” a káros anyagokkal szennyezettet, majd megtisztítva engedi tovább. A három éves fejlesztés eredményeként LED, fénycső és kerámia-fémhalogén lámpatest prototípusokat is létrehoztak a GE szakemberei – tudtuk meg Balázs Lászlótól. A GE Hungary Kft. GE Lighting innovációs vezetője bemutatta az újszerű lámpa ősprotottípusát, amelyeket a kísérletekhez használtak. A vizsgálat-sorozat ismewrtetése melltt vázolta a „nanoster”-nek nevezett eszköz piaci alkalmazásának lehetőségeit.

Gyakorlati kérdéseket tett föl a kutatás résztvevőinek a sajtótájékoztatón Nagy Kamilla. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénikus főorvosa megjegyezte: hasznos lenne a mobil lámpa is, hiszen például a fogászaton, a fogorvosi szék fölé lehetne helyezni, vagy bevinni a műtőbe. Kifejtette: a kórházban azokon a felületeken terjednek leggyorsabban a baktériumok, melyeket az orvosok és ápolók legsűrűbben megérintenek. Így például a kapcsolók, az ágyak, az éjjeli szekrények, a klaviatúra. Az új technikával lehet-e ezeket fertőtleníteni – kérdezte a főorvosnő.

Megtudtuk: a nanotechnológiával készült katalizátorral kevert lakkal be lehet vonni a bútorokat, így a módszer itt is hatékony. Sőt, a kísérleteket kiterjesztették – többek között – az uszodafestékekre is. Így például a vízfertőtlenítéshez is hozzá lehet majd járulni az innovatív technikával.

Tesztelték a fertőtlenítőrendszert az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gyermekklinikáján: a koraszülött osztály egyik kórtermének falát és csempéjét kezelték. A módszer hatékonyságát az ott kapott eredmények bizonyították.

Bobkó Anna


Fertőtlenítés galéria

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DEAK19711_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.