Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Megnyílt az SZTE Informatoriuma

Agora_kiemelt

Cyber-medve, mém-gyár, családi emlékezet-digitalizálás és előadások kísérték a Szegedi Tudományegyetem új egységének kapunyitását. Az Informatorium, a Szent-Györgyi Albert Agora (Szegora) csúcstechnológiával felszerelt intézete a szénszünetben is változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Agora_39„Csillagkapu a jövőbe” címmel egész napos programsorozattal nyílt meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) disszeminációs tere, a csúcstechnológiával felszerelt Informatorium. Nagy érdeklődés kísérte a december 13-i nyitónap eseményeit a Szent-Györgyi Albert Agorában (Szegora): a Cyber-medve, vagyis az Ursus Spelaeus digitális feldolgozása a kisgyerekeket, míg a kinect játékok a diákokat is megörvendeztették.

 

A nyitónap délutáni programjában több előadás is szerepelt. Buzás Norbert, az SZT Rektori Hivatal Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság igazgatója például a kreativitás jelentőségét emelte ki. Szerinte gondolkodásunkat átalakítva az oktatástól kezdve a termék innovációig komoly sikereket lehet elérni. Kijelentését látványos bemutatóval demonstrálta. Az előadó a Cirque du Soleil rendhagyó példáján keresztül ismertette, hogy a szokásos, bevett sémáktól eltérő megoldások mekkora sikert hozhatnak, ahogy azt a kanadai társulat története is mutatja: átlépve a hagyományos cirkusz kereteit mára a világ legismertebb és legismertebb képviselői a műfajnak.

 Agora_30

Az interaktív-szekció is nagy népszerűségnek örvendhetett. Az Informatoriumba kihelyezett mém-gyárban többen készítettek saját, digitális „gondolatvírusokat” Z. Karvalics László és diákjai segítségével. Az SZTE BTK Könyvtártudományi Tanszékének vezetője elmondta: egy mesterkurzuson jött létre alapvetően a projekt, ahol egy „videómémet” készítettek a részvevők.

Achenk Ottó István informatikus könyvtáros hallgató szerint ez hatásos módszer volt a tanuláshoz, hiszen gyakorlatban vizsgálták így meg a közösségi média és egyéb, web 2.0-s jelenségek működését.

 

Az SZTE Informatoriumának mozgalmas nyitónapját változatos decemberi programsorozat követi, hiszen a Szegora az egyetemi szénszünet idején is nyitva tart. Az intézmény rendezvényeiről további információk honlapján vagy a mellékletben érhetők el.

 

Szöveg: Kiss Tímea, fotó: Tolnai Andrea

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

PB262857_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.