Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Nem csak a testnek kell a gyógyszer

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

A magatartástudományok összefoglaló név, tulajdonképpen tudományterületet és tantárgyi füzért fog össze, az orvosképzés integráns része. Az oktatásban arra irányítja a figyelmet, hogy milyen magatartású orvosokat nevelnek, illetve feladata az orvos-beteg kapcsolat kutatása – a medikális terület humán vonulata. A magatartástudományoknak most fókuszba kerülő része Szegeden leginkább az oktatás: az orvosi pszichológia, szociológia, antropológia, etika, de azért ott van mögötte a halállal foglalkozó tanatológia, vagy a szenvedélybetegségekhez fűződő (addiktológiai) témakör is. Összegezve: a viselkedéssel – biológiai és társadalmi irányultságból – foglalkozó tudományok összessége, integrációja – mondta el az SZTE Médiacentrumnak Barabás Katalin szervező.

A Magatartástudományi Napokat az idén elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) indította útjára. Ezek tanulmányi napok, kollegiális, baráti összejövetelek négy képzőhely részvételével: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged. Minden évben más és más város intézménye rendezi a tudományos tanácskozást, mely a fiataloknak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra amellett, hogy a szakemberek oktatási, kutatási témákról és eredményekről, közös gondokról folytatnak eszmecserét – tudtuk meg Barabás Katalintól.

Vécsei László neurológus professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kétnapos tudományos tanácskozás megnyitóján úgy fogalmazott, a beteg elsősorban nem az orvos szakmai tudását látja, hanem azt, miként kommunikál vele, mennyire tud útmutatást adni neki a problémáiban. Különösen is fontos ez a terület, hiszen az orvosok szenvedő emberekkel dolgoznak, akikkel sokszor rossz hírt kell közölni. „A legbriliánsabb orvosi elme sem mindig tudja megteremteni a beteggel a megfelelő kapcsolatot. Épp ezért feladatunk és kötelezettségünk, hogy az orvosok ilyen téren is képzettek, tájékozottak legyenek” – hangsúlyozta a professzor.

A Magatartástudományi Napok plenáris előadásaiban áttekintették az orvosi pszichológia, orvosi szociológia történetét, az orvosi antropológia sorsát és a magyarországi orvosi etika oktatását. A szekcióelőadások között pedig olyan témák kerültek elő, mint például az öngyilkosság hátterében álló pszichés és szociokulturális tényezők, az interkulturális tudás szerepe az orvoslásban, az orvostanhallgatók mentális egészsége, a daganatos betegség okozta trauma, a dizájner drogok és a drogpolitika, vagy a dohányzás abbahagyását befolyásoló tényezők.

 

Arany Mihály

Magatartástudományi napok - galéria
A tudományos tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_3242_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.