Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Szegedre ért a Chemgeneration Roadshow

kemia_kiemelt

Mintegy 1400 diák kísérletezhet egyetemi és főiskolai laborokban a Chemgeneration Roadshow keretében, melynek keretében országszerte – a Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállal a programban.

Fedezd fel a kémia varázslatos világát! – ezzel a jelszóval érkezett Szegedre a Magyar Kémikusok Egyesülete és BASF, a világ vezető vegyipari vállalata által szervezett kémiai roadshow. A szervezők tavaly, a Kémia Nemzetközi Évében hozták létre a Chemgeneration internetes oldalt, mely egyébként 2011-ben az Év Honlapja díjat is elnyerte. A szegedi állomáson a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai kísérletezhettek az egyetem Bolyai-laborjába kedd délután, ahol Németh Veronika, a kémia szakmódszertan oktatója tartott nekik laborgyakorlatot.

 

Meghívás egy kísérletre

A Chemgeneration turnéján öt egyetemre és két főiskolára látogat, így Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Sopron, Pécs, Szeged és Budapest felsőoktatási intézményeinek laborjai tárják ki kapuikat a diákok előtt. Szegeden az SZTE Kémiai Tanszékcsoportjának közreműködése révén tíz általános iskola és középiskola diákjai kapnak lehetőséget a legmodernebb tanulói eszközökkel való kísérletezésre.

 

A BASF elkötelezett tudománynépszerűsítésben, hiszen szakember-utánpótlás, innováció és kutatás nélkül nem működhet a vegyipar – mondta el az SZTE Médiacentrumnak Béldi-Betegh Aliz, a BASF Hungária Kft. kommunikációs vezetője. Mint ismeretes, többnyire anyagi okok miatt ritkán van alkalmuk a középiskolásoknak a tanórákon valós kísérleteket végezni. A BASF először laboreszközökkel akarta támogatni az iskolákat, de mivel sok iskola már addig sem jut el, hogy egyáltalán legyen laborfoglalkozás, ezért hívták meg diákokat az egyetemekre.

 

Körülöttünk minden kémia

A középiskolában rendkívül száraz a kémiatanítás, így vegyészként öröm látni, hogy a roadshow-n háztartási vegyszerekkel is kísérletezhetnek a diákok – mondta el az október 16-i sajtótájékoztatón Hernádi Klára, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja. A laborgyakorlatok hiánya miatt az iskolások nem tapasztalhatják meg, hogy körülöttünk minden kémia. A dékánasszony elmondta, ezért is szervezett az egyetemen egy, a mindennapi kémiáról szóló kurzust, amit szaktól függetlenül bárki látogathat, évente 200-250 hallgató kíváncsi az órára. Hernádi Klára kiemelte, nagyon kevés diplomás fizikus és vegyész kerül ki manapság az egyetemekről, pedig szavai szerint egy életen át a kémiával foglalkozni nagyon szórakoztató.

 

Mérföldkövek

Németh Veronika tanárnő lelkes hallgatókból álló csoportjával már többször vitte ki a kémiai kísérleteket az „utcára”, közel az emberekhez, így jelen voltak a hídi vásáron, vagy a nemrég, a Somogyi-könyvtár előtt megrendezett Zöld Napon is – emlékeztetett Hannus István professzor, a Magyar Kémikus Egyesülete Csongrád Megyei Csoportjának elnöke. Kiss Tamás, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője hozzátette, nagy sikert aratott a Chemgeneration honlapon is olvasható A technológia mérföldkövei kémikus szemmel című anyag, melyet az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kiállításából Németh Veronika egyik hallgatója dolgozott át és magyarított, és amit már közel harminc nyelvre lefordítottak. Horváth Dezső, a Kémiai Tanszékcsoport vezetője pedig azt kívánta a diákoknak, élvezzenek mindent, amit látnak, hiszen a kémia szép szakma, először meg kell szeretni.

 

Arany Mihály

Kemia_galéria
A Chemgeneration Roadshow szegedi állomásán készült képek itt megtekintetők

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.