Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Középiskolásoknak tartottak pénzügyi napot az SZTE GTK-n

Középiskolás pénzügyi napot szervezett április 19-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A rendezvény célja az volt, hogy játékos ismeretátadással segítse a pénzügyi ismeretek fejlesztését.

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az egyesület az SZTE GTK-val közösen szervezi az Econventio-tesztet, egy középiskolásoknak hirdetett vetélkedőt, melyen az egyesület iskolahálózatának tagjai vehetnek részt, amelybe 140 iskola tartozik. A teszt a sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a korábbi években. Az idei tesztet eddig 12 ezer gyerek töltötte ki, jövő hét végén jár le a határideje. A tesztet kitöltők száma fokozatosan növekedett, először 2011-ben hirdették meg, akkor 62 iskola 7 ezer diákja vállalkozott arra, hogy kitöltse a pénzügyi ismereteit és attitűdjét mérő kérdőívet. Felállítottak egy Econventio-index nevű pénzügyi modellt, amelyben mérik a tudást, számoláskészséget és az attitűdöt. A középiskolai pénzügyi napot hat környékbeli aktív iskolának rendezték meg, itt a pénzügyi attitűdöt fejlesztő tréning, a pénzügyi önismeret, a pénzügyi információk megszerzése, az adózási alapismeretek és a statisztikai adatok értelmezése és ismerete is hangsúlyt kapott. Kecskemétről a Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolából, Szegedről a Radnóti- és az Eötvös-gimnáziumból, a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolából, a Gábor Dénes- és a Krúdy-szakközépiskolákból érkeztek diákok, összesen mintegy nyolcvanan.

 

Az egyesület egyébként tavaly februárban szándéknyilatkozatot írt alá az Állami Számvevőszékkel, az SZTE-vel, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolával, valamint a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületével a pénzügyi kultúra javítására.

 

A rántott csirke sikertörténete

Sápi Ákos a megnyitón hangsúlyozta, a vállalkozók által alapított Econventio hétköznapi szinten is alkalmazható tudást szeretne közvetíteni. Hozzátette: rendkívül fontos a pénzügyi attitűd. Ez derül ki abból a felmérésből is, mely kimutatta, hogy az emberek pénzügyekben 95 százalékban érzelmeik alapján és csak 5 százalékban racionálisan döntenek. A pénzügyekhez való hozzáállás fontosságára még egy példát hozott az egyesület elnöke. Harland David Sanders amerikai ezredes mikor nyugállományba vonult, döbbenten látta, milyen kevés nyugdíjat utaltak számára. Nem esett azonban kétségbe, hanem előkapott egy remek csirkepanírreceptet, és felkereste a környék éttermeit. Kezdetben nem járt sikerrel, de nem adta fel: két év alatt kétezer helyen kínálta részesedésért cserébe receptjét, míg végül egy az egyik étterem kötélnek állt. Négy év múlva már 300 étterme volt, és vállalkozása Kentucky Fried Chicken (KFC) néven vált ismertté. Mikor eladta részesedését, kétmillió dollárt kapott érte…

 

Az Econventio elnöke végül bejelentette, az egyesület ösztöndíjat alapít, és szeptembertől egy a szegedi GTK-n tanuló, és valamiképpen az Econventióhoz is kötődő hallgatót kíván támogatni.

 

Minden nap pénzügyi

Nagy hagyománya van a GTK-n a pénzügyi kultúra kutatásának – köszöntötte a diákokat Vilmányi Márton, a kar dékánja. Hozzátette: vizsgálataikból az látszik, meg kell mutatni a fiataloknak, hogyan kell tudatosan bánni a pénzzel. Ezt szolgálják a kar középiskolásoknak szervezett rendezvényei, mint az ilyen napok, vagy az egyhetes nyári táborok.

 

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott, minden nap pénzügyi, legyen szó országos, vagy családi költségvetésről, hitelről, vagy éppen arról, hogy kijövünk-e a fizetésünkből. A NAV céljai egyeznek az Econventio Egyesületével, a hatóság is régóta részt vesz az oktatásban, néhány éve középiskolásoknak vetélkedőt is szervezett. Szeretnék, ha a pénzügyeket érthetőbbé tudnák tenni az érdeklődőknek. A NAV-nak két arca van, egy szolgáltató és egy ellenőrző-végrehajtó – az önkéntes jogkövetők felé a szebbiket fordítja.

 

Gyakorlat

– Gyakorlati ismereteket próbálunk átadni. Persze egy-egy naptól nem lehet csodát várni, de legalább tettünk valamit, és ezzel a kezdeményezéssel azt is szeretnénk megmutatni, hogy játékos formában is lehet pénzügyi, illetve gyakorlati ismerteket átadni. A nap programja az Econventio-teszt tapasztalataiból állt össze – magyarázta Kovács Péter egyetemi docens. Két hete egyébként Pécsett is tartottak egy pénzügyi napot. A játékos feladatmegoldások közepette a fogalmi tisztánlátásra is hangsúlyt helyeznek: mi a munkanélküliség, mennyi az átlagkereset Magyarországon, mit jelent a létminimum, szegénységi küszöbérték, minimálbér? Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is csatlakozott a rendezvényhez, így egy helyszínen adózási ismereteket tanítottak játékos formában. Emellett volt még például tőzsdejáték, és a reklámfilmek fogyasztókra gyakorolt hatását is vizsgálhattak a fiatalok.

 

Kosztopulosz Andreász egyetemi docenstől a számítógépes állomáson megtudtuk, hasznos pénzügyi információkat tartalmazó weboldalakat mutattak a diákoknak, így a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján kisvideókat néztek meg, illetve olyan segédeszközöket, alkalmazásokat, amelyek a bankszámla-választásban segítenek, vagy amelyekkel a háztartás pénzügyeit meg lehet tervezni, vagy betéti termékeket lehet választani.

 

A középiskolás pénzügyi nap végén kisorsolták azokat a szerencsés Econventio-teszt-kitöltőket, akik értékes ajándékban részesültek.

 

Arany Mihály

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2674_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.