Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Közművelődési konferencia a sokszínűség jegyében

A hazánkban egyedülálló rendezvényt, az Országos Közművelődési Konferenciát idén 22. alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szakmai programokat kulturális rendezvények kísérték március végén, ahol összeültek a közélet és az egyetem fontos szereplői, s győzteseket is hirdettek.

Városi vetélkedő, ismerkedős est, tárlatlátogatás és több koncert kísérte március végén a 22. Országos Közművelődési Konferenciát (KMK) a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A szakmai és kulturális programsorozat különlegessége, hogy – hazánkban egyedülálló módon – évről-évre a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet másodéves andragógus hallgatói szervezik.

 

Galambos Gábor dékán a JGYPK zászlóshajójának nevezte a rendezvényt hallgatói oldalról, amely megmutatja, hogy ha szabad teret engednek a karra járóknak, akkor ők képesek színvonalas rendezvényt szervezni.

Az oktatóknak is kijutott az elismerésből a konferencián: idén az egykori intézetvezetőről elnevezett Rigó Jázón-díjjal Szirmai Évát jutalmazták. - A laudáció kezdőmondata, amely szerint azért kapom a díjat, mert a demokratikus értékek közvetítésében jelentős érdemeim vannak, mélyen meghatott, és bizonyítja számomra, hogy van jelentősége a munkámnak – mondta az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Andragógus Szakcsoporjának az adjunktusa. – Az idei rendezvény új volt abban, hogy a két mesterszakunkat, az andragógiát és a kulturális mediációt igyekeztek megjeleníteni a hallgatóink. Igazi szakmai gyakorlat ez számukra, ahol teret kap a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, és a felelősség – beszélt a konferenciáról is Szirmai Éva.

 

Idén az andragógia szak, valamint a felnőttoktatás változásai köré csoportosultak a szakmai programok. A kerekasztal-beszélgetésen megtudhattuk, hogy hazánkban évente több tízezer felnőtt érettségizik, s több százezren vesznek részt nyelvi, vagy egyéb képzéseken. – Ezek a számadatok már önmagukban bizonyítják a képzés létjogosultságát – állapította meg Keczer Gabriella főiskolai docens. Azonban andragógusok nem „csupán” az oktatás területén tevékenykednek: a kultúra-közvetítésben és rendezvényszervezésben is komoly feladat hárul rájuk. Orbán Hedvig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója a munkaerő-piaci elhelyezkedés titkairól is beszélt: - Nehéz a hallgatók dolga, mert már tanulmányaik alatt jelen kell lenniük a közművelődés színterein ahhoz, hogy később aktív és élő szereplőivé váljanak a szakmának.

 

A KMK-n – a fenti értékeket demonstrálva – a szakmai programokat kulturális rendezvények is kísérték. A Szent-Györgyi Agórán belül kialakított SZTE-Informatorium mellett így az érdeklődők a Reök-palotába is ellátogattak, ahol Joan Miró képeit csodálhatták meg közösen. De a résztvevők a kései órákban sem unatkoztak, hiszen az intézet éjszakáján, a hastánc bemutatón túl, többek között a Critical Silence zenekar akusztikus koncertjét is élvezhették.

 

Az esti programon az „Utazás a kultúrában” című fotókiállítás győzteseire is fény derült. A pályázatra közel harmincan jelentkeztek. – Jó képek születtek. Bárki, aki hajlandó részt venni egy pályázaton, és dolgozni rajta, biztos, hogy gondolkodik. Németh György, a zsűri tagja azt is elárulta: - Nyitott a téma, mert bármi beletartozhat a kultúra tárgykörébe. Néhány alkotáson látszik, hogy régóta munkálkodó, tapasztalt szemű fotográfus készítette– értékelte a pályaműveket az SZTE JGYPK képzésein is oktató fotóművész és karikaturista.

 

A konferencia harmadik napja is tartogatott izgalmakat. Az andragógiát hallgató Torma Tibortól, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk: - Azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki számára találjunk egy jó programot szakmai és szabadidős szempontból is, hiszen az andragógiának is sok területe van.

Így a zárónapon a zenei menedzsmentképzés rejtelmeivel, a roma művészek helyzetével, a rendezvény élőkönyvtárával is megismerkedhettek a résztvevők.

Harmadjára veszek részt a konferencián. Eddig hallgatóként látogattam el ide, most az Alma Materembe tértem vissza – mondta Ferencz Barbara, akivel két program között beszélgettünk. A Domoszlóról érkezett résztvevő a rendezvényt is értékelte: – Végzett andragógusként művelődésszervezéssel foglalkozom, és úgy gondolom, még mindig hallhatok valami újat, valami hasznosat a KMK-n. Ugyan a rendezvény középpontjában most maga a képzés állt, de szeretném, ha a településünkön is körvonalazódna valamilyen felnőttoktatási lehetőség.

Kiss Tímea

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Tart5_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.