Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Magyarországról külföldnek: sikert aratott a Hungarológiai Nyári Egyetem

Immár tizenharmadik alkalommal várta a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieket az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központja. A nyári egyetem keretein belül színes programokat, kirándulást és filmnézést kínáltak.

Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben indították, mellyel a szervezők nem titkolt célja volt, hogy megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát, és nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak számukra. A tanfolyam sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született. Idén 54 fő utazott a városba a világ minden pontjáról. Többek közt érkezett lelkes érdeklődő Japánból, Törökországból, Argentínából, Angliából, Egyesült Államokból, Olaszországból, Oroszországból, Lengyelországból. Bata Ágnes, a nyári egyetem programmenedzsere elmondta, hogy az ilyen lehetőségek komoly országimázs értékkel bírnak, és a későbbiekben is hasznosak lehetnek. Példaként említette Kesit, az albán diákot, aki egy minisztériumi ösztöndíjnak hála vett részt a tanfolyamon, majd kétéves mesterszakon tanul majd náluk. – Az itt szerzett tudással tolmácsként is elhelyezkedhet majd a külügy területén – tette hozzá Bata Ágnes.

 

A nyári egyetem július 28-ától augusztus 25-ig tartott. A négy hét során a diákok az Aradi téri Irinyi épületen belül vettek részt a délelőttől délutánig tartó órákon. A kezdő és haladó csoporton belül eltérő nehézségi szinten, ám mégis játékos formában oktatták a magyar nyelvet és kultúrát. Azonban nem csak az iskolapadban kellett görnyedniük a tanulóknak. Kirándulásokat szerveztek Budapestre, Ópusztaszerre, megnézték a szabadtérin az István, a királyt, filmvetítéseken pedig megismerkedhettek a magyar filmművészet olyan remekeivel, mint a Tanú, a Szabadság, szerelem, vagy a Csak szex és más semmi.

 

A tanfolyamon részt vevő diákok kora és motivációja igen eltérő volt. Akadtak köztük, akik kihívást látnak a magyar nyelvben, mások egyedi tapasztalatként fogják fel az itt eltöltött időt. Megint mások egy magyar ismerősük vagy szerettük miatt vágtak bele. Az olasz Alessandro irodalmat tanul a milánói egyetemen, és hazánkba is azért jött, hogy megismerje a magyar írókat. Bár még csak a kezdő csoportban van, és elismerte, hogy a nyelv igen nehéz, örömmel tanult a neves költőinkről, mint Ady Endre vagy József Attila. – A magyar kultúra sokban eltér az olasztól. Ezt igen érdekes tanulmányozni jegyezte meg Alessandro.

 

A haladó csoport tagjai már nem először jártak Magyarországon, és a nyelvvel is könnyebben boldogulnak. Rövid beszélgetésünk alatt végig magyarul folyt a társalgás, és gond nélkül megértettük egymást. A német származású Cathrin dicsérte a hazai konyhát, különösképpen a süteményeket. Szerinte a magyar igen nyitott és kedves nép. A holland Matthijsnek nagyon tetszett, hogy a városban sok a bicikliút, és az emberek biciklivel közlekednek. A szállásukat hangulatosnak találta, és tetszett neki, hogy mennyien segítik őket. Az olasz Silviát nagyon érdekelte Szeged városának nyüzsgő élete, a város nevezetességei, sőt még a SZIN forgatagába is belevetette magát. Egy dolgot azonban igencsak fájlalt: hogy nem találkozott csak a programon résztvevő magyar diákokkal a nyáron. Abban azonban mind egyetértettek, hogy később még szeretnének visszatérni Magyarországra.

 

A nyári egyetem oktatási része augusztus 23-án egy vizsgával zárult, este pedig egy közös bulival búcsúztak egymástól és Szegedtől a diákok.

 

További információk.

 

Őszi Tamás



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Sport1_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.