Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Előretolt helyőrség:az Informatórium mint disszeminációs helyszín

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs tereként jött létre, vagyis kifejezetten alkalmas az egyetemi projektek, kutatások eredményeinek terjesztésére.

Mindenekelőtt tehát az SZTE tudományos munkáinak háttértámogatására szolgál ez a tér, azaz a tudományos műhelyeknek, projekteknek, oktatási programoknak vagy hallgatói gyakorlatoknak is helyszínt adhat az Informatórium. Alapterülete négyszáz négyzetméter, vagyis akkora, mint egy kisebb művelődési ház.

 

– Külön programként meghirdethetők itt akár kurzusok is, februárban már lesznek olyan alkalmaink, amelyek az egyetem kurzusrendszeréből jönnek hozzánk, így egy földtudományos előadássorozat, mely egészen nyár elejéig tart, illetve a szegedi egyetem és a T-mobile közös mobilkommunikációs kurzusa is elkezdődik – tudtuk meg Rózsa Péter marketing-kommunikációs menedzsertől.

 

Nagylabor, intelligens tárgyaló

 

Az Informatóriumban rendelkezésre áll egy Nagylabor is, ahova ötven-hatvanfős közönséget vonzó előadásokat is lehet szervezni. Az itt elhelyezett tizenkét asztali gépes munkaállomás – mely laptopokkal húszra bővíthető – szintén egy egyetemi munkaközösség vagy projekt munkaterülete lehet. Az emeleten pedig egy intelligens tárgyalót rendeztek be, amely tizenkét személy számára méretezett, itt videokonferenciát is lehet bonyolítani.

 

A belső munkán kívül az Informatórium mint disszeminációs helyszín a nagyközönség, illetve a szakmai közönség felé is lehetőséget kínál, hogy az egyetem bemutassa kutatásait. Az eredmények közzététele, a projektek bemutató része egyaránt itt történhet meg. Emellett közművelődési feladatokat, szabadegyetem jellegű tudományos előadásokat is befogad az intézmény – sorolta Rózsa Péter.

 

Egyetem a piaci versenyben

 

Az Informatórium mellett az egyetem kibernetikai múltját is felvonultató Informatikatörténeti kiállítás, illetve a biológiai kutató disszeminációs Látványlaboratórium is az Agórában kapott helyet – ez a triumvirátus lényegében nagyon színvonalas programokat tud közösen szolgáltatni az egyetem tudásbázisára építve, annak eredményeit közkinccsé téve – hangsúlyozta a marketing-kommunikációs menedzser.

 

Hozzátette: a mai világban fontos az egyetemnek, hogy egyfajta piaci versenyben is helytálljon, ez a lehetőség az Informatóriumban kínálkozik, ami akár helyzeti előnyt is jelenthet a többi egyetemmel szemben, hiszen az SZTE az Informatórium révén egy városi közművelődési intézményben egy előre tolt helyőrséggel rendelkezik.

 

Ugródeszka és toborzóhely

 

– Elsősorban a természettudományos képzés felé kell orientálnunk a középiskolásokat, erre nagyszerű helyszín az Informatórium, hiszen a Százszorszép Gyermekház évtizedek óta bevonzotta magához ezt a közönséget, nekünk pedig el kell csábítani erre a területre a diákságot. Az egyetem hallgatói számára is jelenthetünk egyfajta ugródeszkát, hiszen gyakornokként dolgozhatnak nálunk, megismerkedhetnek az itt alkalmazott technológiákkal, megtanulhatják a rendezvényszervezést, a marketingtervezést, illetve azt is, hogy egy ilyen intézményt miként kell okosan működtetni – magyarázta Rózsa Péter. Hozzáfűzte: a későbbiekben ez a diákok számára jó referenciaként is működhet, arról nem is beszélve, hogy az Informatórium a cégeknek nagyszerű toborzóhely, hiszen egy-egy vállalat számára megmutatja, hogy Szegeden milyen tudással bírnak például a biológuskutatók, vagy az informatikusok. A hallgatók pedig még az alma materben megmérettetik magukat – összegzett a marketingmenedzser.

 

Hátralevő februári programok:

 

Február 12., kedd, 17:00-20:00

Informatorium Startup Klub, „Colabs Startup School on Tour: The Startup Kids” (filmvetítés), nyilvános rendezvény, a belépés díjtalan.

Február 14., csütörtök, 18:00-19:30

Karancsi Zoltán: Borneo (előadás), Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 15., péntek, 10:00-14:30

Információépítészet, Z. Karvalics László, az SZTE Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense és Minkó Mihály előadása. Nyilvános esemény, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

15:00-17:00

Média Fórum, az SZTE BTK Kommunkáció- és Médiatudományi Tanszékének fóruma a tanszék és a médiatudományi képzés 20 éves fennállása alkalmából, zártkörű rendezvény, részvétel csak meghívottaknak.

Február 19., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 21., csütörtök, 18:00-19:30

Geofilm Klub, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 26., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 27., szerda, 18:00-20:30

SzegedTech Meetup. Webfejlesztéssel- és egyéb, IT-témákkal kapcsolatos előadások. Az esemény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, keress rá a facebookon!

Február 28., csütörtök, 18:00-20:30

Földtudósok a Világban – Jánosi-Mózes Tibor előadása, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

 

A. M.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2758_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.