Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Magyar-román belgyógyászati projekt eredményeit mutatják be

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be a szegedi egyetem és temesvári partnere részvételével egy nagyszabású projekt, melynek keretében speciális videokonferencia-rendszer, illetve klinikák közötti közvetlen videokapcsolat fejlesztését végezték el a szakemberek.

A Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikája között létrejött HURO-TELEMED projekt során mindkét partnerintézményben videokonferencia-rendszert építettek ki. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a két intézmény között lehetővé tegye a valós idejű konzíliumot a gasztroenterológiában használatos speciális vizsgálóeljárások, így a gasztroenterológiai endoszkópia, endoszkópos ultrahang, kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén, korszerű, modern egészségügyi ellátást biztosítva mind a szegedi, mind a temesvári betegek számára. Mindemellett fontos szempont volt, hogy elősegítsék a folyamatos graduális és posztgraduális orvostovábbképzést mindkét egyetemi központban. A telekonferenciák anyaga, illetve más komplikált és tanulságos esetek rögzíthetők is a rendszerben, a felvett anyag a későbbiekben beépülhet az oktatásba. Ugyanakkor a rendszer kiépítése nemcsak a fenti két intézmény közötti videokonferenciák lehetőségét teremtette meg, hanem más, vezető intézményekkel való élő kapcsolatfelvételt és valós idejű konzultációt is lehetővé tesz.

A projekt teljes költségvetése 188 380 euró, melynek 85 százaléka európai uniós forrás mindkét fél esetében.

 

A HURO-TELEMED magyar-román határon átnyúló szakmai programról és annak eredményeiről február 22-én (pénteken) 10.30-tól számolnak be az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikán (Szeged, Korányi fasor 8-10.). Az esemény keretében 12.10-kor sajtótájékoztatót is tartanak.

A részletes program itt megtekinthető

A meghívó itt letölthető

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.