Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Az ELI projektről tartanak lakossági fórumot

Szegeden tart lakossági fórumot július 4-én (csütörtökön) az ELI-ALPS projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Tisza-parti városban épülő lézeres kutatóközpontnak a térségre gyakorolt várható hatásairól. A délután fél 4-kor, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermében kezdődő rendezvényre minden érdeklődőt várnak.

Az ELI-ALPS jelenlegi, második előkészítési projektje közel 2 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt, közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Ismert: a szegedi lézeres kutatóközpont – a tervek szerint – két ütemben, az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.

Az ELI-HU Nonprofit Kft. célja, hogy tájékoztassa a Szeged-Öthalomban épülő ELI lézeres kutatóközpont beruházásban közvetlenül érintett lakosságot a projekt helyzetéről és várható hatásairól. Ezért 2013. július 4-én (csütörtökön) 15:30 órakor lakossági fórumot tart az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

A szegedi programon Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatást nyújt az ELI-ALPS projekt státuszáról, a beruházás várható munkaerőigényéről és a régióra gyakorolt várható gazdaságélénkítő hatásairól. Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról ad információt, hogy a projekt várhatóan miként befolyásolja az oktatást. Az ELI-ALPS általános, Magyaroszágot érintő következményeit pedig Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára vázolja.

Az érdeklődő lakosságot szeretettel várják a fórumra!

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi lehetővé.

Az ELI lézeres kutatóközpont – a tervek szerint – 2015-re épül fel. Addigra már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és 2016-tól indulhat a kutatói munka. Az ott dolgozó nemzetközi tudós csoportot segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. Ez is megteremti a lehetőségét annak, hogy a szegedi ELI lézeres kutatóközpontban nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények szülessenek.

SZTEinfo


További információk az alábbi linken elérhetők.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

konyvtar_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.