Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Modern képalkotó diagnosztikai eszközökkel gazdagodik az új klinikai tömb

epulo_klinikai_tomb_kiemelt

Mintegy 560 millió forint értékben szerez korszerű eszközöket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A 265 ágyas új klinikai tömb építése megfelelő ütemben halad.

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban” elnevezésű projektről tartottak sajtóreggelivel egybekötött tájékoztatót július 9-én a Szegedi Tudományegyetemen. A program keretében uniós támogatással mintegy 12,325 milliárd forintból létesül új, modern klinikai központ Szegeden.

 

IMG_9196_szteTapasztó Sándor projektvezető közölte: májusban zárult az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikája képalkotó diagnosztikai berendezések vásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárása, melynek révén a korábban beszerzett legmodernebb panelműtők, műtéti eszközök és sebészeti vágók mellett tovább gazdagodik a korszerű betegellátást szolgáló világszínvonalú orvostechnikai műszerpark. Az egyetem körülbelül 560 millió forint összértékben kötött szerződést a nyertes Medirex Kft.-vel. A beszerzés részleteiről Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára beszélt, aki bemutatta az újonnan érkező műszereket, berendezéseket is.

 

A professzor fontosnak nevezte, hogy nemcsak modern épületek révén válhat még színvonalasabbá a szegedi egészségügy, de azok tartalommal is megtelnek, azaz valóban minden igényt kielégítő eszközpark áll az ott dolgozó szakemberek rendelkezésére. Megtudtuk: öt új, korszerű ultrahang-diagnosztikai berendezést szereznek be, melyek közül három kisméretű, hordozható eszköz. Egy további berendezést a sebészeti műtőben is használhatnak majd az orvosok, illetve érkezik egy úgynevezett echokardiográfiás diagnosztikai csúcskészülék is, mely 3D-s képalkotásra is alkalmas. Kimutatja például, milyen hatékonyan pumpál a szív, hogy működnek a szívbillentyűk.

 

– Az angiológiai, azaz az érbetegségekkel kapcsolatos területen lézer Doppler áramlásmérőhöz jutunk hozzá, mellyel megállapíthatjuk, mennyire aktív a szövetek keringése, milyen a vérrel való ellátottságuk. Ez a csúcseszköz tehát a mikrokeringés vizsgálatát teszi lehetővé. Vadonatúj készülékkel, szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezéssel bővül a szívkatéteres laboratóriumunk is. Két ilyen eszközzel rendelkezünk eddig, a 2009-es darabot magunkkal visszük az új helyre, a tízévest viszont lecseréljük a legmodernebb fejlesztésre. A klinikai központban összesen két katéteres laboratórium fog működni, valamint két elektrofiziológiai laboratórium is, melyek közül az egyiket vadonatújan, kompletten most szerezzük be. Itt a szív elektromos tevékenységének vizsgálatát végezzük. Korszerű kardiológiai invazív részlegünk hatékonyságát tovább fokozza, hogy az egyes egységek egymás mellé települnek – vázolta Forster Tamás. A professzor tovább sorolta a fejlesztéseket: a sebészetet mobil röntgenkészülékek segítik majd a műtőkben. A kamerával és TV-rendszerrel felszerelt két darab C-íves sebészeti képerősítő révén a műtét közbeni érfestés és röntgenvizsgálat is lehetővé válik például. A beavatkozások kockázatát pedig új műtéti navigációs rendszer csökkenti a jövőben. Úgy összegzett: az új klinikai épület korszerű orvostechnikai eszközeivel a 21. századi csúcsszínvonalat nyújtja mind a diagnosztikában, mind a betegellátásban.

 

IMG_9239_szteTapasztó Sándor ismertette, eddig hét orvostechnikai eszközbeszerzés zárult le sikeresen, s további öt van folyamatban, illetve előkészítés alatt. Ugyanígy most zajlik az informatikai beszerzés, a telefonrendszer kiépítése, valamint a projektmenedzsment előtt álló feladat a déli oldal külső ponyvaárnyékolásának megoldása. Az épület a Semmelweis utca felől egyébként már lassan végső állapotát mutatja, itt homlokzatépítési munkálatokat végeznek. Két héten belül új területre vonul át a kivitelező. Belül most egyebek között a padlóburkolás, a vizesblokkok csempézése, a tapétázás és a festés van terítéken. A szakemberek fentről lefelé haladnak, a harmadik emeletre már bútorokat is szállítanak. A 410 ágyas régebbi épület felújítása során elkészültek a kábelezési munkálatok, s helyére került az új légtechnikai berendezés is. Jelenleg az első emeleti intenzív osztály kiépítésén dolgoznak.

 

A projektvezető elárulta: a 12,325 milliárdos főösszeg 85 százalékára, 10,48 milliárd forintra kötött már szerződést a Szegedi Tudományegyetem. Önerő-támogatásra is sikeresen pályázott az universitas, az első két körben 268 millió forint segítséget kaptak, harmadik körben pedig 793 millió forint támogatást hagytak már jóvá az SZTE-nek.

 

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú "Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban" elnevezésű projektről Tapasztó Sándor projektvezetőt és Prof. Dr. Forster Tamást, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanárát Tráser László kérdezte.


SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_0124_31_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.