Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Adalékok a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellhez

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Június 25-én is két plenáris előadással indult a nap az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett, és június 24-én megnyitott Szőkefalvi-Nagy-emlékkonferencián, az előadók rendszerint felidézték a szegedi matematikaprofesszorhoz kapcsolódó emlékeiket is.

 

Először a romániai származású Popescu adott elő, aki már mintegy húsz éve az egyesült államokbeli San Antonio egyetemén dolgozik. A nap fő témája a Szőkefalvi-Nagy Béla és Ciprian Foias által megalkotott modell volt, mellyel az úgynevezett kontrakciók függvénymodelljét adták meg – tudtuk meg Kérchy László főszervezőtől, az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék vezetőjétől. Popescu ezeket a gondolatokat általánosította több operátor esetén és absztrakt körülmények között. A második előadás Szafraniec professzortól hangzott el, aki Krakkóból érkezett Szegedre. Előadásában elmondta, régóta ismerte Szőkefalvi-Nagy professzort. Felidézte, 1973-ban Krakkóban rendeztek egy konferenciát, melyen megünnepelték Szőkefalvi-Nagy Béla dilatációs tételének huszadik évfordulóját. Előadásában kifejtette, Szőkefalvi-Nagy professzor írt egy függeléket a Riesz Frigyessel közösen publikált könyvéhez, ami 1956-os kiadással jelent meg, és ebben egy általános dilatációs tételt fogalmazott meg. Szafraniec hangsúlyozta, ez az egyik legerősebb és legáltalánosabb tétel, különböző területek problémáit lehet belőle levezetni.

 

Ezek után a délelőtt két szekcióban, harmincperces előadásokkal folytatódott. A meghívott előadók a világ különböző részeiről érkeztek, így Albrecht professzor Németországból, az – egyébként a szentpétervári iskolából származó – Yakubovich professzor Spanyolországból, de a résztvevők hallhattak szintén a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellelmélettel foglalkozó indiai matematikusokat, Athavalét és Sarkart is. Délután további két szekcióval folytatódott a konferencia, ahol többek között a magyar származású Turi János Dallasból, valamint a lengyel Słociński professzor adott elő.

 

A június 24. és 28. közötti, az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett konferenciára mintegy hetven matematikus érkezett – árulta el Kérchy László. Hozzátette: a meghívott professzorok mellett a délután folyamán fiatal kutatók is előadtak a szimpóziumon. A professzor a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, a részt vevő matematikusok többségével élő szakmai, baráti kapcsolatot ápol az SZTE Bolyai Intézet – sokan küldtek dedikált cikket az intézet 1922 óta működő tudományos folyóiratába, az Acta Scientiarum Mathematicarumba.

 

A koferencia megnyitójáról ITT, a részletes programról pedig ITT olvashatnak, beharangozónkat pedig ITT találják.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

A. M.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x172.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.