Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

Az idei év elején indult „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című TÁMOP-projekt (TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035) egy korábbi egyetemi kutatásra alapoz, amikor is az erős UV-sugárzás és a bőrdaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója – egyúttal a szakmai projekt vezetője – a június 27-i lakossági fórumon azt mondta, a fentebb említett kutatás folytatása egyben az új, kétéves projekt alapvető célkitűzése is.

 

SZS20130627_borgyogyaszati_lakossagi_forum_009Magyarországon a vezető halálozási okok között

Az alapkutatások 2013. január 1-jén kezdődtek, és 2014. december 31-ig tartanak. A daganatos betegségek ma a második vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon. A dél-alföldi régió lakossága ki van téve ennek a veszélyeknek: 2003-ban az említett a területen annyian haltak meg valamilyen daganatos betegség következtében, mint ahányan Bács-Kiskun megyében születtek. A kutatók ezért nagy társadalmi jelentőséget tulajdonítanak az alapos és megfelelő tájékoztatásnak. A magyarországi népesség egészségmegőrzése és egészségtudatossága, az orvosok elvándorlása, valamint az orvosok és szakdolgozók túlterheltségének csökkentése mind alapvető társadalmi célként fogalmazódik meg a szegedi pályázatban, mely egyúttal szerves részét képzi az úgynevezett Semmelweis-tervnek is.

 

Hazai és nemzetközi együttműködés – alprogramok a kutatásban

Elszomorító tény, hogy nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a daganatos megbetegedések képzik a leggyakoribb halálozási okot a felnőtt lakosság körében. Az universitas friss projektjének célja, hogy e betegségeket folyamataiban és hatásait figyelembe véve elemezze, így a kutatók európai viszonylatban is hozzájárulhatnának a jó egészségi állapot előmozdításához. Ennek érdekében nemzetközi összefogásra van szükség. A világ kiváló szakemberivel együttműködve egyfajta infrastrukturális fejlődés vehetné kezdetét, aminek következében akár más kutatásokban hasznosítható eszközök is napvilágot láthatnak majd. Mindezek a fejlesztések hozzájárulhatnának a társadalom számára is elérhető olcsóbb és korszerűbb terápiákhoz. A már meglévő kutatói teamek hazai és külföldi (angliai, német) biológusokból, fizikusokból és orvosokból állnak. A projekten belül minden szakterület egy-egy alprogramot tanulmányoz: a Szegedi Tudományegyetemtől az ÁOK, a GYTK, a FOK, és a TTIK, továbbá az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet 20 intézményi egysége vesz részt. A szakmai projektvezető a pszichológusok közbenjárására is felhívta a felhívta a lakossági fórumon egybegyűltek figyelmét. Az ő feladatuk annak vizsgálata, hogy a szorongó és depressziós daganattal műtött betegek közérzete milyen hatással van a szervezetre a beavatkozást követő időszakban.

 

Borgyogyaszati_lakossagi_forum
SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért - GALÉRIA


Kemény Lajos professzor reméli, a pályázat eredményeképp szabadalmak, PhD-disszertációk, MTA-nagydoktorik, és habilitációk születnek a témakörben, de a fiatal kutatók együttműködésére és csereprogramra is számít.

 

Gaál Bernadett



uszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_1776_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.