Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Gondoljon a tehetségekre!

A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket támogatja anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket!

A szervezet idén mintegy 150 ösztöndíjat osztott ki Kiválósági lista pályázatának keretében. A tehetséggondozó program nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményt, a szakmai, sportolói vagy művészi teljesítményt ismeri el, hanem a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló és szorgalmas hallgatókat is igyekszik patronálni. Támogatottjainak hasznos tréningeket, Tehetségpont-könyvtárat, kedvezményes színház- és sportbérleteket is biztosít. Művésztehetségeinek fellépéseket, illetve kiállításokat szervez.

 

A felsőoktatásban a változó állami támogatás miatt sok tehetséges hallgatónak egyre nehezebb finanszírozni tanulmányait, illetve biztosítani mellette a megélhetését. A Tehetségpont azért munkálkodik, hogy minél több jó képességű egyetemista gazdagíthassa az ország szellemi tőkéjét. Gróf Széchenyi István szavait a tehetséggondozó szervezet is vallja: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” A Pro Talentis Universitatis Alapítvány e cél érdekében igyekszik forrásokat gyűjteni. Személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlásával Ön is segítheti a tehetségeket (a kedvezményezett adószáma: 18022067-2-06), további részletek: sztehetseg.hu

 

Mind tavaly, mind idén aranyfokozattal jutalmazták Baranyai Tamás hatodéves medikus munkáját, aki jelenleg a magas koleszterinszintek szívre gyakorolt hatásaival foglalkozik – a fejlett országokban a halálozási statisztikák vezetői a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek kiemelt rizikófaktora a magas koleszterinszint. Bár a kutatásban is jeleskedik, hosszútávon elsősorban gyakorló orvosként képzeli el magát, vagy a szívgyógyászat vagy a háziorvoslás területén. Tamás az Esélyegyenlőségi Talent címet is elnyerte, és idén a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is magáénak tudhatja, melyek hozzásegítik ahhoz, hogy tanulmányait zavartalanul és a lehetőségek kihasználásával végezhesse. Így például a végzős orvostanhallgató tapasztalatszerzés céljából több külföldi országban – például Angliában és Libanonban – is megfordult már, Oxfordban kutatási területe néhány jeles nemzetközi képviselőjével személyesen is találkozhatott. „Az SZTE Tehetségpont munkája egyedülálló – mondja Baranyai Tamás. – Értéke elsősorban abban áll, hogy nem egy-két kiemelkedő embert emel ki az egyetemi tömegből, hanem a tehetségek széles körét szólítja meg anyagi és kulturális, művelődési lehetőségeket is kínálva.”

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

tanter_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.