Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben

A petefészekrák korai diagnózisa életet menthet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását. A betegség jelenlétét, illetve annak súlyossági fokát jelző vegyület a biomarker. Ilyen kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete, az Onkoterápiás Klinika az újvidékei egyetemmel együttműködve.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között valósul meg az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társfinanszírozásával. A program célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határmenti területek és az ott élő közösségek közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, erősödnek az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések és növekszik a foglalkoztatottság. Ennek keretében valósul meg a „Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben” („Cross-Border biomarker research of ovarian cancer”) elnevezésű projekt a Szegedi Tudományegyetem vezetésével és az Újvidéki Egyetem közreműködésével. Szegedi részről a kutatásban az Orvosi Vegytani Intézet, az Onkoterápiás Klinika, újvidéki részről a Vajdasági Onkológiai Intézet munkatársai vesznek rész. A projekt 18 hónapja alatt először egy újfajta analitikai módszer kidolgozására kerül sor, amely alkalmas foszfolipidek, mint lehetséges tumormarkerek minőségi és mennyiségi meghatározására. Ez az új módszer fogja adni az analitikai hátterét a további biomarker kutatásnak, amely során új, a jelenleginél hatékonyabb petefészekrák tumormarkerek fejlesztése történik.

A petefészekrák korai diagnosztizálás létfontosságú a hatékony terápiás kezelésében. Magyarországon évente hozzávetőleg 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását, ez a szám Szerbiában 800 körülire tehető. Sajnálatos módon az újonnan diagnosztizált betegek közel hetven százalékánál a rosszindulatú elváltozás már előrehaladott állapotú. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a jelenleg használt biomarkerek a korai stádiumban lévő betegek mindössze 50 százalékánál mutat emelkedett szintet, megnehezítve a kezelés időbeni elkezdését. Így egy új, a korai stádiumban is megbízhatóan alkalmazható tumormarker jelentősen javítaná a betegség korai diagnosztizálást és így a kezelés hatékonyságát.

A kutatásba tervek szerint 60 beteg venne részt mind magyar, mind szerb oldalról, akiknél egyszeri vérvételre kerül sor. A közös együttműködés orvosi és kutatási céljai mellett jelentős előrelépést biztosít a két ország kutatóinak, hogy megismerjék egymás munkáját és mind szakmai, mind technikai hátterükkel segítség egymást.

A projekt nyitó konferenciáját 2013. április 19-én tartották, ott – az együttműködés bemutatása mellett – angol nyelvű szakmai előadások hangzottak el a két egyetem kutatói részéről.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

ulo_lepcso_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.