Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Szegedi aranyérem a Pneumobil versenyen

Pneumobil_verseny_kiemelt

Öt ország 41 csapatának részvételével a hétvégén Egerben rendezték meg immáron hatodik alkalommal a nemzetközi Pneumobil versenyt. Senior kategóriában a Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata nyert.

Pneumobil_versenyen01A sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű és kivitelezésű járművek versenyén a résztvevő csapatok öt kategóriában mérkőztek meg egymással. Idén második alkalommal Senior kategóriát is hirdettek. Ebben azok a végzett egyetemisták indulhattak, akik korábban már szerepeltek a versenyen, és alma materük rendelkezésükre bocsátotta korábbi járművüket. Az SZTE színeiben Hörömpő Miklós, Temesvári Norbert és Péter Szabó István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának adjunktusa indult. Autójuk változatlan formában állt rajthoz, ennek ellenére Temesvári Norbert több mint egy másodpercet tudott javítani időeredményükön. Három versenyszámból kettőben is a szegediek győzedelmeskedtek, így Senior kategóriában ők állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Így elmondható, hogy az SZTE Mérnöki Kar Pneumobilja eddig egy hazai és három nemzetközi versenyen indult, mind a négyen dobogós helyet ért el – háromszor lett aranyérmes.

A versenyzők a Senioron kívül további négy kategóriában mérhették össze tudásukat. A távolsági kategóriában a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal kellett a lehető legnagyobb távolságot megtenniük. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Pollroth csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal összesen 8918 métert futottak.

Az ügyességi futam célja, hogy a versenyzők a pneumobillal a lehető leggyorsabban teljesítsék a technikásra megépített pályakört. Ebben a kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás csapatának háromkerekű járgánya érkezett elsőként a célba.

Pneumobil_versenyen02A gyorsulási kategóriában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt kell a lehető legrövidebb idő alatt megtennie. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói megfeszített munkával egy új autót építettek a megmérettetésre. A jármű végül a középmezőnyben végzett. Az egyetemisták sok dicséretet, elismerő szavakat kaptak versenytársaiktól fejlesztésükért. A döntő futamban a BME Kakukktojás csapat léghajtánya győzedelmeskedett, mely alig 25 másodperc alatt teljesítette a szakaszt, a verseny történetében szintén rekordnak számító 46,6 km/h sebességgel.


A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerte el az elsőséget. A komoly elismerést jelentő díjat a kecskeméti GAMF Dóz-Air csapat tudhatja magáénak.

Pneumobil_versenyen04A jelképes koronát, azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja 2013 címet, amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választ ki a zsűri, ezúttal a budapesti Kakukktojás csapata viselheti egy éven át.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Pneumobil verseny egyedülálló módon teszi próbára a fiatal szakemberek innovációs készségét és találékonyságát, emellett üdvözölte a versenyben résztvevő járművek szakmai színvonalának évről-évre tapasztalható technológiai fejlődését. A Pneumobil versenynek is köszönhető, hogy a fiatal pályakezdő mérnökök közül minden évben egyre többen érdeklődnek a Bosch csoport felhalmozott tudása iránt.


*


A versenyautóknak idén is hosszú távú, ügyességi és gyorsulási versenyszámokban kellett megküzdeniük. Ezen kívül szakmai zsűri értékelte a konstrukciókat.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara négy versenyautóval vett részt az eseményen. A csapatok:

MKLaren: Hörömpő Miklós, Temesvári Norbert. Támogató oktató: Péter Szabó István.

Pneugeot: Rózsa Csaba, Szarka Richárd, Virág Árpád. Támogató oktató: Csikós Sándor

Pepp-Air: Ádám László, Bene Sándor, Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente. Támogató oktató: Dr. Tóth István Tibor

Diff-Air: Asztalos Tamás, Fölföldi Jenő, Soós Péter, Varga Norbert. Támogató oktató: Péter Szabó István

A MKLaren csapat a gyorsulási és az ügyességi versenyt nyerte meg senior kategóriában (a teljes mezőnyben második, illetve hatodik hely), a Pneugeot a második legjobb senior az ügyességi versenyben (a teljes mezőnyben hetedik hely), a Pepp-Air a gyorsulási verseny hatodik helyezettje, a Diff-Air a gyorsulási versenyben tizenkilencedik helyet ért el.

A verseny évről évre több hallgatót vonz. Idén már öt ország képviseltette magát, összesen 48 csapat nevezett. Újdonság volt idén a telemetria alkalmazása és a versenyt követően, hírességek részvételével rendezett Flúgos Futam, melyen a MKLarent Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója próbálta ki, majd Michelisz Norbert juttatta a döntőbe. Az esemény kommentátora Bazsó Gábor és Winkler Róbert volt.


További információk:

http://www.heol.hu/heves/kozelet/kakukktojas-az-idei-bajnok-497087

http://www.formula.hu/hirek/153/400/79293/a-kakukktojas-nyert-nincs-ki-a-negy-kerekuk

http://infovilag.hu/hir-27214-kakukktojas_nyert_nem_volt_ki_negy_kerek.html

http://www.xlsport.hu/A-Kakukktojas-nyert-nincs-ki-a-negy-kerekuk

http://szegedcafe.hu/2013/05/13/szegedi-sikert-is-hoztak-a-hetvegi-pneumobil-futamok

 

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_3288_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.