Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Tudományterületi listán is előrébb lépett az SZTE

honlap_kezdo

Két tudományterületen – modern nyelvekben, valamint mező- és erdőgazdálkodásban – a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel a szegedi universitas. A brit QS friss tudományterületi világranglistáján a hazai állami támogatottságú intézmények közül 6 kapott helyet.

A világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye közé került a Szegedi Tudományegyetem modern nyelvi, valamint mező- és erdőgazdálkodási kategóriában a brit Quacquarelli Symonds (QS) cég friss listáján. A brit cég 2013. május 8-án hozta nyilvánosságra új tematikus rangsorát. Ezen 5 képzési terület (bölcsész, mérnöki, élet- és orvostudományok, természettudományok, menedzsment) 30 oktatási programját vizsgálja – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: a QS a világ közel háromezer egyetemét vizsgálja, s a legszínvonalasabb hétszáz felsőoktatási intézményét rangsorolja. Az összehasonlítás alapja egy online felmérés, amelynek révén a világ többtízezer neves oktatója, kutatója mondhat véleményt az általa művelt tudományterületen az egyetemekről úgy, hogy az élbolyba tartozóként hazájából 10, országa határain túlról 30 intézményt jelöl meg. Ezt a szempontrendszert a QS kiegészíti a szakokon végzők leendő munkaadóinak véleményével, továbbá a kutatókat minősítő publikációs teljesítménnyel. E szempontokat azonban – az adott tudományterület jellemzőihez illeszkedve – eltérő súllyal veszik figyelembe: http://www.iu.qs.com/university-rankings/subject-tables/

 

A QS friss, 30 tematikus rangsora közül a szegedi egyetem 2 listán szerepel a világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye között. Most a modern nyelvek, valamint a mező- és erdőgazdálkodás területén teljesített kimagaslóan az SZTE. Ebben szerepet játszhat – Pál József szerint –, hogy az egyetemnek mind a bölcsészettudományi, mind a mezőgazdaságtudományi kara jóval több nemzetközi szereplést vállal például konferenciákon, mint az előző években. Ugyanakkor a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes emlékeztetett: 2011-ben az SZTE a mérnöki és kémiai tudományterületeken került a világ legjobb 200 képzőhelye közé.

 

A QS Rankings friss tematikus listájának szegedi adatai: http://www.topuniversities.com/node/9079/ranking-details/university-subject-rankings/2012

 

A hazai állami felsőoktatási intézmények közül összesen 6 szerepel a QS friss tudományterületi listáin. A legjobbak közé került három területen a Budapesti Műszaki Egyetem; az SZTE-hez hasonló módon két képzési körben remekelt az ELTE és a Debreceni Egyetem; míg a Corvinus és a Pécsi Tudományegyetem egy tudományterületen szerepel a világ top 200-as listáján.

 

A leginkább elfogadott toplista a 2004 óta készülő brit QS World University Rankings. A QS cég azonban a most nyilvánosságra hozott képzési területi listán kívül átfogó rangsort is készít. A legutóbb, tavaly ősszel napvilágot látott 2012/2013-as világrangsorában a QS a legjobb 501-550 egyetem közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet, amely akkor 50 hellyel javította helyezését.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

konyvtar_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.