Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Lángoló jég és okostelefonos hőmérő: 21. századi feltalálók a TIK-ben

Magyar cégek újszerű megoldásait és találmányait tekinthették meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az egyetemi Innovációs napra látogatók.

A szegedi egyetem Innovációs napjának a szervezői az előadások és kerekasztal beszélgetések mellett egy bemutatóval is kedveskedtek az újdonságok iránt érdeklődőknek. A prezentációs standokkal kitelepült cégek egész délután várták a kíváncsiskodókat. Az innovációk palettája igen széles volt, és a látogatók legnagyobb örömére ezek közül sokat ki is próbálhattak.

Az orvos-beteg kapcsolat megértését és javítását tűzte ki célul „A gyógyító kapcsolat élménye” névre hallgató program, amely egy szimulációs felvételen keresztül mutatta be, hogy mekkora szerepük van a nonverbális jeleknek a diagnózisban. A jelenlévők a felvételt végignézve kitölthettek egy kvíz lapot, így tesztelve saját tapasztalataikat.

A „Lángoló jég” egy olyan eljárás eredménye, amely során a gáznemű metánt ipari úton elnyeletik vízzel, majd lehűtik. Ennek köszönhetően bárki a kezébe vehetett egy darab metánt. Az innováció lényege, hogy így a metán sokkal könnyebben szállítható, kevésbé veszélyes és drága vezetékek megépítését sem igényli. A szilárd halmazállapotú gáz hő hatására bármikor visszaalakítható eredeti formájába.

Az informatika és okostelefonos újítások kedvelői számára is volt elég néznivaló. Az SZTE úttörő szoftverfejlesztéseinek animált bemutatója mellett sokakat vonzottak a mobilfelcser alkalmazás és mobilos mérő eszközök is. Előbbi a telefonon keresztül biztosít információkat az orvosi intézményről (melyik kórterem hol található, mit lehet tudni az engem vizsgáló orvosról, hányan várakoznak ugyanoda), míg utóbbiak olyan kiegészítők, amelyekre felkapcsolva az iPhone-t mi magunk megmérhetjük a vérnyomásunk vagy a lázunk. A folyamat gyors, pontos, és az eredményei rögtön elküldhetőek az orvosnak.

Végezetül azokra, akik megéheztek a felfedezésben, egy cukorkás asztal várt. Ám ezek az édességek egyáltalán nem hétköznapiak. Nélkülözik az állati eredetű zsiradékokat, és helyettük növényi eredetű pektinnel készültek. Az eredmény így egy sokkal gyümölcsösebb ízű zselé, ami ráadásul otthon is elkészíthető.

Ő. T.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2793_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.