Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Nemzetközi középiskolai földrajzverseny lesz az SZTE-n

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén második alkalommal rendezik meg a Jakucs László Földrajzversenyt március 8-9-én. A vetélkedőre 136 kétfős csapat regisztrált az ország minden részéről és a határon túlról is.

Idén 60 éve, hogy Jakucs László professzor felfedezte az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangját, a Béke-barlangot – az idei földrajzverseny kiemelt témája ezért „Magyarország barlangjai, különös tekintettel a Béke-barlangra”.


A verseny első fordulójának írásbeli feladatlapját minden csapat a saját iskolájában írta meg. A legjobb 24 csapat 2013. március 8-9-én Szegeden, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken mérheti össze tudását érdekes elméleti és gyakorlati feladatok segítségével. A középiskolásokra a hagyományos számonkéréseken túl olyan feladatok is várnak, amelyekkel még nem találkoztak. A szervezők ezzel lehetőséget adnak a tanulóknak tudásuk, képességeik fejlesztésére.


A csapatok a játékos geocaching-versenyen megismerhetik a GPS használatát, laboros feladatok során kísérletezhetnek talajokkal, vizekkel – a gyakorlatban megtapasztalva ezzel különböző földrajzi törvényszerűségeket, folyamatokat. Ezenkívül tesztekkel, és szóbeli előadással is bizonyítaniuk kell a résztvevőknek. A verseny legvégén pedig fergeteges kvíz vetélkedő zárja a programot. Izgalmasnak ígérkezik március 8-án délután, a középdöntő megírása után Egri Csaba geográfus előadása. A Vidékfejlesztési Minisztérium barlangtani referense igazi térélményt nyújtó háromdimenziós vetítést mutat be barlangokról professzionális technika segítségével 15.30-tól a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Földtudományi nagyelőadójában ( Egyetem utca 2.)

A program minden érdeklődő számára nyitott.

 

A versenyen részt vevő legjobb csapatok idén is értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A III. helyezett és felkészítő tanáruk kétéves National Geographic-előfizetést, a II. helyezett és felkészítő tanáruk 25 000 forintos utazási utalványt, az I. helyezett és felkészítő tanáruk, pedig Jakucs László-plakettet, valamint az Eupolisz Utazási Iroda jóvoltából ötnapos utazást nyer a Dolomitok fantasztikus hegyei közé. A GeoLitera, a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Kiadója értékes könyveket biztosít a legjobbaknak, a döntőbe jutott csapatokat pedig ismét szeretnék tanulmányútra vinni, ezúttal a Kárpátok izgalmas vidékére.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.