Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Szuperszámítógép létesül az SZTE részvételével

A Szegedi Tudományegyetem és három partnere konzorciumot hozott létre az úgynevezett szuperszámítógép megvalósítására, melynek egyik legfontosabb célja az ELI lézerközpont által gyűjtött óriási adatmennyiség tárolása, feldolgozása lesz.

Sajtótájékoztatón mutatták be Szegeden, az SZTE Rektori Hivatalában március 28-án a Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projektet. Mint elhangzott, a nagyszabású fejlesztés négy hazai felsőoktatási-kutatási szervezet (az SZTE mellett a Pécs Tudományegyetem, illetve a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet) együttműködésével jött létre az Új Széchenyi-terv csaknem 780 millió forintos támogatásának köszönhetően. A felek konzorciumot hoztak létre.

 

A TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0010 programról Dombi György, a konzorcium vezetője nyújtott tájékoztatást. Elmondta: a 2014 őszéig tartó projekt legfőbb célja a szuperszámítógépes kutatások elterjesztése. Mindemellett fontosnak tartják a három nagy vidéki egyetemen létrehozott informatikai kapacitás teljes kihasználását, a rendszerek összekapcsolását, hogy a kutatás mind több területen kimagasló eredménnyel hasznosuljon, újabb jelentős nemzetközi együttműködési lehetőségekhez juttatva ezáltal a magyar kutatókat. Azt is megtudtuk, hogy az élet számos területén lehet majd az eddigieknél sokkal nagyobb tárolási kapacitással és jóval nagyobb sebességgel működő szerkezeteket alkalmazni.

 

Dombi György elárulta: a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetem fogja össze a partnerek munkáját. Kiemelt cél, hogy a Szegeden folyó nagy kutatási témáknak megfelelő hátteret biztosítsanak. – Az Öthalomban létesülő lézeres kutatóközpont (ELI) által gyűjtött óriási adatmennyiségnek a tárolása, az abból való adatbányászat, az összefüggések megállapítása is a feladatai közé tartozik majd – szögezte le a szakember, hozzáfűzve: az elnyert forrásból Szegedre 393,1 millió jut.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_3253_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.