Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Továbbfejlesztik a szuperszámítógépet

A Szegedi Tudományegyetem vezetésével jött létre az a konzorcium, amely a Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projekttel közel 780 millió forint uniós támogatást nyert. Elindult a szuperszámítógépes kutatást segítő program a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet részvételével.

Négy hazai felsőoktatási- kutatási szervezet együttműködésével jött létre a Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium című projekt, amely közel 780 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi-terv TÁMOP-pályázatán. A konzorciumot a Szegedi Tudományegyetem vezeti, partnere a debreceni és a pécsi egyetem, illetve a szuperszámítógépes erőforrásokat és a szaktudást biztosító Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet. A programról a Szent-Györgyi Albert Agórában tájékoztatták az érdeklődőket.

 

– A 2014 őszéig tartó projekt célja a szuperszámítógépes kutatások elterjesztése, illetve a nagy vidék-magyarországi tudományegyetemeken 2011-ben létrehozott informatikai kapacitás optimális kihasználása – mondta a programról Dombi György projektvezető. A Szegedi Tudományegyetem GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára arról is szólt, hogy a kiemelkedő számítási kapacitásokkal rendelkező szuperszámítógépeket az informatikai kutatások mellett elsősorban a természet- és az élettudományok területén alkalmazzák. Felhasználásuk azonban egyre fontosabbá válik a közgazdasági, mérnöki, jogi és bölcsészettudományi területeken is. A program célja lehetővé tenni e tudományterületek művelői számára a szuperszámítógépek használatát, többek között a szakterületüket érintő tudásbázis létrehozásával.

 

A projekt részeként több informatikai jellegű kutatási program is megvalósul. Egyebek mellett vizsgálják, hogy a napjainkban létrehozott, digitálisan tárolt adatok, dokumentumok, tervrajzok miként lesznek felhasználhatók néhány év vagy évtized múlva.

 

– Magyarország nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul a szuperszámítógépek alkalmazása terén – hangsúlyozta a professzor. – A berendezések azonban négy-öt év alatt elavulnak, olyan gyorsan növekszik a berendezések számítási teljesítménye, illetve annyit javul a számítógépek energiafelhasználása. A program keretében felmérik a kutatói igényt is, hogy milyen fejlesztésekre lesz szükség az elkövetkező néhány esztendőben.

SZTEinfo

 

A VTV Szeged tudósítása itt megtekinthető:

http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__9040

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

optika003_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.